Budyń kasztanowo – kokosowy
Budyń kasztanowo – kokosowy
Przygotowanie
- Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki
- Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając
- Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy
- Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę kasztanową, cały czas mieszając
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty – cały czas mieszając
- Wyłączamy gaz i dodajemy miód
- Dokładnie mieszamy
- Rozlewamy do miseczek / salaterek
- Czekamy aż ostygnie na tyle, że da się jeść
- Jeśli ktoś lubi i może to do każdej porcji budyniu dodaje łyżkę powideł lub dżemu
Rady dietetyka
Jeśli ktoś może i lubi – do każdej porcji budyniu można dodać łyżkę domowych powideł lub dżemu. Na górę można położyć świeże owoce.
Autor
Lista składników
- 2 łyżki mąki kasztanowej (24 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 łyżka miodu (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus czekoladowy
Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki Wrzucić do jakieś miski, dodać kakao i zmiksować blenderem na gładką masę Najlepiej zrobić mus od razu z kilku jabłek i bananów, kilka dni spokojnie w lodówce…
WIĘCEJ >Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…
WIĘCEJ >