fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bułki bezglutenowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca189a169-589f-4a9e-ab0b-87fa6c26b497
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bułki bezglutenowe

Przygotowanie

  • Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko
  • W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki
  • Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy do połączenia
  • Zagniatamy ciasto w kulkę
  • Dzielimy na 6 części, robimy z nich kulki i zgniatamy „na płasko” 
  • Układamy bułki na papierze do pieczenia na tacy piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 – 40 minut.

Rady dietetyka

Na jedną porcję możesz zjeść 2 – 3 bułki.

Uwagi

Zamiast mąki jaglanej można użyć gryczanej (przepis pozostanie taki sam). Powyżej znajdziesz inne propozycje bułek – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ⅔ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin (ok. 100 ml)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżeczki kminku (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Chlebek z cukinii bez jaj

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….

WIĘCEJ >