fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bułki bezglutenowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca189a169-589f-4a9e-ab0b-87fa6c26b497
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bułki bezglutenowe

Przygotowanie

  • Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko
  • W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki
  • Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy do połączenia
  • Zagniatamy ciasto w kulkę
  • Dzielimy na 6 części, robimy z nich kulki i zgniatamy „na płasko” 
  • Układamy bułki na papierze do pieczenia na tacy piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 – 40 minut.

Rady dietetyka

Na jedną porcję możesz zjeść 2 – 3 bułki.

Uwagi

Zamiast mąki jaglanej można użyć gryczanej (przepis pozostanie taki sam). Powyżej znajdziesz inne propozycje bułek – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ⅔ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin (ok. 100 ml)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 2 łyżeczki kminku (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik z komosy ryżowej

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >