Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Przygotowanie
- Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
- Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
- Dolewamy wodę i lekko solimy
- Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
- Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
- Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
- Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
- Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
- Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
- Pieczemy 45 minut
- Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
- Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.
Rady dietetyka
Chleb na zakwasie jest zdrowszy – zajrzyj do przepisu powiązanego, aby przygotować tę wersję pieczywa.
Uwagi
Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu z masłem i warzywami.
Autor
Lista składników
- Mąka gryczana (500 g)
- Woda (300 ml)
- Drożdże (świeże) (25 g)
- Miód gryczany (12 g)
- Sól kłodawska (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską
Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane risottem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…
WIĘCEJ >Budyń kasztanowo – kokosowy
Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…
WIĘCEJ >Galaretka truskawkowa
Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…
WIĘCEJ >