fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b5ff228-3bd4-467e-9589-012ddf31033f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Przygotowanie

  • Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
  • Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolewamy wodę i lekko solimy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
  • Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
  • Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
  • Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
  • Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
  • Pieczemy 45 minut
  • Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
  • Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.

Rady dietetyka

Chleb na zakwasie jest zdrowszy – zajrzyj do przepisu powiązanego, aby przygotować tę wersję pieczywa.

Uwagi

Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu z masłem i warzywami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka gryczana (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Drożdże (świeże) (25 g)
  • Miód gryczany (12 g)
  • Sól kłodawska (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Koktajl cytrynowy z mlekiem roślinnym

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do szklanki i podajemy od razu

WIĘCEJ >