Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Przygotowanie
- Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
- Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
- Dolewamy wodę i lekko solimy
- Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
- Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
- Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
- Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
- Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
- Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
- Pieczemy 45 minut
- Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
- Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.
Rady dietetyka
Chleb na zakwasie jest zdrowszy, zajrzyj do przepisu powiązanego by przygotować tę wersję pieczywa.
Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu masłem i warzywami. Dobierz składniki do swojego sposobu odżywiania.
Uwagi
Po upieczeniu kładziemy chleb na jakiejś kratce lub 2 – 3 drewnianych łyżkach, tak by chleb miał cyrkulację powietrza i od dołu nie parował, czyli nie zrobił mokry.
1 porcja to 2 kromki.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg mąki gryczanej
- 1 łyżka miodu gryczanego (15 g)
- ¼ świeżych drożdży (25 g)
- 1 łyżeczka soli (5 g)
- 300 ml letniej wody
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z selera
Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….
WIĘCEJ >Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…
WIĘCEJ >Chilli z wieprzowiny
Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….
WIĘCEJ >Zupa dyniowa
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…
WIĘCEJ >