fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b5ff228-3bd4-467e-9589-012ddf31033f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Przygotowanie

  • Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
  • Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolewamy wodę i lekko solimy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
  • Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
  • Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
  • Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
  • Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
  • Pieczemy 45 minut
  • Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
  • Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.

Rady dietetyka

Chleb na zakwasie jest zdrowszy – zajrzyj do przepisu powiązanego, aby przygotować tę wersję pieczywa.

Uwagi

Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu z masłem i warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka gryczana (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Drożdże (świeże) (25 g)
  • Miód gryczany (12 g)
  • Sól kłodawska (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…

WIĘCEJ >