fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b5ff228-3bd4-467e-9589-012ddf31033f

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Przygotowanie

  • Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
  • Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolewamy wodę i lekko solimy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
  • Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
  • Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
  • Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
  • Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
  • Pieczemy 45 minut
  • Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
  • Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.

Rady dietetyka

Chleb na zakwasie jest zdrowszy, zajrzyj do przepisu powiązanego by przygotować tę wersję pieczywa.

Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu masłem i warzywami. Dobierz składniki do swojego sposobu odżywiania.

Uwagi

Po upieczeniu kładziemy chleb na jakiejś kratce lub 2 – 3 drewnianych łyżkach, tak by chleb miał cyrkulację powietrza i od dołu nie parował, czyli nie zrobił mokry.

1 porcja to 2 kromki.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg mąki gryczanej
  • 1 łyżka miodu gryczanego (15 g)
  • ¼ świeżych drożdży (25 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • 300 ml letniej wody 

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa czosnkowa na rosole

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…

WIĘCEJ >

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >