fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b5ff228-3bd4-467e-9589-012ddf31033f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Przygotowanie

  • Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
  • Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
  • Dolewamy wodę i lekko solimy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
  • Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
  • Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
  • Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
  • Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
  • Pieczemy 45 minut
  • Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
  • Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.

Rady dietetyka

Chleb na zakwasie jest zdrowszy, zajrzyj do przepisu powiązanego by przygotować tę wersję pieczywa.

Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu masłem i warzywami. Dobierz składniki do swojego sposobu odżywiania.

Uwagi

Po upieczeniu kładziemy chleb na jakiejś kratce lub 2 – 3 drewnianych łyżkach, tak by chleb miał cyrkulację powietrza i od dołu nie parował, czyli nie zrobił mokry.

1 porcja to 2 kromki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg mąki gryczanej
  • 1 łyżka miodu gryczanego (15 g)
  • ¼ świeżych drożdży (25 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • 300 ml letniej wody 

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Jajka z kiszoną kapustą

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy kapustę kiszoną Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi dozwolonymi przyprawami

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >