Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Przygotowanie
- Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
- Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
- Dolewamy wodę i lekko solimy
- Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
- Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
- Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
- Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
- Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
- Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
- Pieczemy 45 minut
- Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
- Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.
Rady dietetyka
Chleb na zakwasie jest zdrowszy, zajrzyj do przepisu powiązanego by przygotować tę wersję pieczywa.
Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu masłem i warzywami. Dobierz składniki do swojego sposobu odżywiania.
Uwagi
Po upieczeniu kładziemy chleb na jakiejś kratce lub 2 – 3 drewnianych łyżkach, tak by chleb miał cyrkulację powietrza i od dołu nie parował, czyli nie zrobił mokry.
1 porcja to 2 kromki.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg mąki gryczanej
- 1 łyżka miodu gryczanego (15 g)
- ¼ świeżych drożdży (25 g)
- 1 łyżeczka soli (5 g)
- 300 ml letniej wody
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…
WIĘCEJ >Jajka z kiszoną kapustą
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy kapustę kiszoną Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi dozwolonymi przyprawami
WIĘCEJ >Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…
WIĘCEJ >Surówka z selera z rodzynkami i orzechami
Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…
WIĘCEJ >