fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody
  • Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej
  • Mieszamy
  • Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc)
  • Po tym czasie mieszamy i dolewamy trochę wody, tak żeby poziom był z 0,5 cm wyżej niż kasza
  • Zostawiamy znowu na 8 godz.
  • Po tym czasie sprawdzamy ile mamy wody, powinna być tak z centymetr niżej niż powierzchnia kaszy, jeśli jest jej więcej, to delikatnie odlewamy nadmiar
  • Solimy
  • Włączamy piekarnik na 70 st. C i nagrzewamy
  • Bierzemy blender i miksujemy dokładnie przez około minutę
  • Bierzemy naczynie, w którym będziemy piec i wykładamy je papierem do pieczenia
  • Wylewamy nasze ciasto na blachę/naczynie
  • Wkładamy do piekarnika, zamykamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik!!
  • Zostawiamy tak na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni (broń boże, nie otwieramy drzwiczek)
  • Pieczemy 45 min
  • Zmniejszamy temp. Do 170 st. C i pieczemy jeszcze 15 min
  • Wyłączamy piekarnik
  • Wyjmujemy naczynie
  • Wyjmujemy chleb z naczynia na jakąś kratkę (może być taka z piekarnika)
  • Ostrożnie odrywamy papier i gotowy chleb zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia
  • Przechowujemy w chlebaku, jak normalny chleb

Rady dietetyka

Chleb gryczany na zakwasie ma bardzo dużo wartości odżywczych. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki pieczywa. Chleb możesz zjeść z ulubionymi dodatkami np. z masłem, warzywami lub serem (jeśli nie masz nietolerancji).

Uwagi

Na przygotowanie chleba potrzebujesz 2 dni. Najlepiej jest go zrobić od razu z 1 kg kaszy gryczanej i mieć większy zapas chleba na dłużej. Chleb można poporcjować i zamrozić.

Podczas fermentacji wytwarza się piana – jest to zjawisko naturalne i prawidłowe.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 10
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kasza gryczana niepalona (500 g)
  • Sól kłodawska (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 3

Komentarzy: 3

  1. Monika Piro 12 listopada 2019 o 15:41

    Witam.
    Czy ostatni etap wyrastania można przedłużyć np do 16 godzin?

  2. Anna Kość 16 stycznia 2020 o 09:53

    Czy można taki chleb zrobić z zmielonej kaszy(mąki)?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >