fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody
  • Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej
  • Mieszamy
  • Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc)
  • Po tym czasie mieszamy i dolewamy trochę wody, tak żeby poziom był z 0,5 cm wyżej niż kasza
  • Zostawiamy znowu na 8 godz.
  • Po tym czasie sprawdzamy ile mamy wody, powinna być tak z centymetr niżej niż powierzchnia kaszy, jeśli jest jej więcej, to delikatnie odlewamy nadmiar
  • Solimy
  • Włączamy piekarnik na 70 st. C i nagrzewamy
  • Bierzemy blender i miksujemy dokładnie przez około minutę
  • Bierzemy naczynie, w którym będziemy piec i wykładamy je papierem do pieczenia
  • Wylewamy nasze ciasto na blachę/naczynie
  • Wkładamy do piekarnika, zamykamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik!!
  • Zostawiamy tak na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni (broń boże, nie otwieramy drzwiczek)
  • Pieczemy 45 min
  • Zmniejszamy temp. Do 170 st. C i pieczemy jeszcze 15 min
  • Wyłączamy piekarnik
  • Wyjmujemy naczynie
  • Wyjmujemy chleb z naczynia na jakąś kratkę (może być taka z piekarnika)
  • Ostrożnie odrywamy papier i gotowy chleb zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia
  • Przechowujemy w chlebaku, jak normalny chleb

Rady dietetyka

Chleb gryczany na zakwasie ma bardzo dużo wartości odżywczych. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki pieczywa. Chleb możesz zjeść z ulubionymi dodatkami np. z masłem, warzywami lub serem (jeśli nie masz nietolerancji).

Uwagi

Na przygotowanie chleba potrzebujesz 2 dni. Najlepiej jest go zrobić od razu z 1 kg kaszy gryczanej i mieć większy zapas chleba na dłużej. Chleb można poporcjować i zamrozić.

Podczas fermentacji wytwarza się piana – jest to zjawisko naturalne i prawidłowe.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kasza gryczana niepalona (500 g)
  • Sól kłodawska (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 3

Komentarzy: 3

  1. Monika Piro 12 listopada 2019 o 15:41

    Witam.
    Czy ostatni etap wyrastania można przedłużyć np do 16 godzin?

  2. Anna Kość 16 stycznia 2020 o 09:53

    Czy można taki chleb zrobić z zmielonej kaszy(mąki)?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowy mus

Wszystkie składniki blendujemy na mus. Podajemy.

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >