fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-3

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody
  • Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej
  • Mieszamy
  • Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc)
  • Po tym czasie mieszamy i dolewamy trochę wody, tak żeby poziom był z 0,5 cm wyżej niż kasza
  • Zostawiamy znowu na 8 godz.
  • Po tym czasie sprawdzamy ile mamy wody, powinna być tak z centymetr niżej niż powierzchnia kaszy, jeśli jest jej więcej, to delikatnie odlewamy nadmiar
  • Solimy
  • Włączamy piekarnik na 70 st. C i nagrzewamy
  • Bierzemy blender i miksujemy dokładnie przez około minutę
  • Bierzemy naczynie, w którym będziemy piec i wykładamy je papierem do pieczenia
  • Wylewamy nasze ciasto na blachę/naczynie
  • Wkładamy do piekarnika, zamykamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik!!
  • Zostawiamy tak na minimum 8 godzin
  • Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni (broń boże, nie otwieramy drzwiczek)
  • Pieczemy 45 min
  • Zmniejszamy temp. Do 170 st. C i pieczemy jeszcze 15 min
  • Wyłączamy piekarnik
  • Wyjmujemy naczynie
  • Wyjmujemy chleb z naczynia na jakąś kratkę (może być taka z piekarnika)
  • Ostrożnie odrywamy papier i gotowy chleb zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia
  • Przechowujemy w chlebaku, jak normalny chleb

Rady dietetyka

Chleb gryczany na zakwasie ma bardzo dużo wartości odżywczych. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki pieczywa. Chleb możesz zjeść z masłem lub z ulubionymi pastami, np. z awokado (wersja dla wegan). Jak ktoś nie ma nietolerancji na nabiał, można położyć sobie plasterek żółtego sera na kromce pieczywa.

Uwagi

Na przygotowanie chleba potrzebujesz 2 dni, ponieważ czasowo długo zajmuje jego produkcja. Najlepiej zrobić go od razu z 700 g kaszy gryczanej w naczyniu 4-litrowym i mieć większy zapas chleba na dłużej. Chleb można poporcjować i zamrozić. Podczas fermentacji wytwarza się piana – zjawisko naturalne i prawidłowe.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 500 g białej (niepalonej) kaszy gryczanej
  • ½ łyżki soli kłodawskiej (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Komentarzy: 3

  1. Avatar Monika Piro 12 listopada 2019 o 15:41

    Witam.
    Czy ostatni etap wyrastania można przedłużyć np do 16 godzin?

  2. Anna Kość 16 stycznia 2020 o 09:53

    Czy można taki chleb zrobić z zmielonej kaszy(mąki)?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z dodatkiem koziego sera

Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnię z masłem, po czym wlewamy masę jajeczną Czekamy do momentu, aż spód się zetnie Na wierzchu omleta układamy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy do…

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >