Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
Przygotowanie
- Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli
- Gotujemy 10 min
- Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną
- Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy sól i pieprz
- Dolewamy oliwę i miksujemy przez 15 sekund
- Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy łyżką lub widelcem
Rady dietetyka
Pastę jajeczną możesz spożyć z domowej roboty pieczywem gryczanym na zakwasie (powiązany przepis). Dodaj do kanapki ulubione warzywa.
Uwagi
Używamy jajek o temperaturze pokojowej.
Jajek nie trzeba trzymać w lodówce – nic im się nie stanie w ciemnej szafce.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- 2–3 gałązki szczypiorku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…
WIĘCEJ >Puree z bakłażana
Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.
WIĘCEJ >Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem
Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z gruszką
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…
WIĘCEJ >