fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbafdefe-0584-48e6-b3ee-5c1e033ebe38-1

Pasta z awokado

Przygotowanie

  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz.
  • Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą).
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając.
  • Solimy i pieprzymy według upodobań smakowych.
  • Możemy zjeść pastę np. z omletem, jajecznicą, ale również jako samodzielne danie.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia.

Uwagi

Pastę możesz zjeść z chlebem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązane przepisy).

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 małe dojrzałe awokado lub 1 bardzo duże (280 g)
  • ½ łyżki ekologicznej musztardy bez cukru i sztucznych składników (5 g)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (10 g)
  • Sok z ½ limonki (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta pieczarkowo-bazyliowa

Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…

WIĘCEJ >

Sos miętowy

Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund

WIĘCEJ >

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >