fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Przygotowanie

  • Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy
  • Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Obieramy czosnek i dorzucamy
  • Wyciskamy sok z cytryny do naczynia
  • Dodajemy oliwę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujmy
  • Nakładamy pastę na kromki chleba gryczanego

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj, np. czosnku. Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu), skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli kupisz chleb w piekarni szukaj 100% żyta na zakwasie (gryczany może być trudno dostępny ). Ilość zalecanego spożytego pieczywa w 1 porcji to kwestia indywidualna.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 średniej wielkości awokado (215 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 3 łyżki czarnych oliwek (ok. 45 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 2 kromki chleba gryczanego (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Napój kokosowy na ciepło

W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli

Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….

WIĘCEJ >