fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-2-6

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Przygotowanie

  • Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy
  • Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Obieramy czosnek i dorzucamy
  • Wyciskamy sok z cytryny do naczynia
  • Dodajemy oliwę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujmy
  • Nakładamy pastę na kromki chleba gryczanego

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj, np. czosnku. Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu), skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli kupisz chleb w piekarni szukaj 100% żyta na zakwasie (gryczany może być trudno dostępny ). Ilość zalecanego spożytego pieczywa w 1 porcji to kwestia indywidualna.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 średniej wielkości awokado (215 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 3 łyżki czarnych oliwek (ok. 45 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 2 kromki chleba gryczanego (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z natką pietruszki

Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >