Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym
Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym
Przygotowanie
- Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy
- Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Obieramy czosnek i dorzucamy
- Wyciskamy sok z cytryny do naczynia
- Dodajemy oliwę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujmy
- Nakładamy pastę na kromki chleba gryczanego
Rady dietetyka
Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj, np. czosnku. Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu), skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli kupisz chleb w piekarni szukaj 100% żyta na zakwasie (gryczany może być ciężko kupić).
Autor
Lista składników
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- ½ cytryny
- 3 łyżki czarnych oliwek
- Sól, pieprz
- 2 kromki chleba gryczanego
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kala-mniaki
Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami (…)
WIĘCEJ >Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy (…)
WIĘCEJ >Placki z batatów
Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na (…)
WIĘCEJ >Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i (…)
WIĘCEJ >