fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta cukiniowo-szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09cb3a50-f831-45c2-98ec-204f1e7952af
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasta cukiniowo-szpinakowa

Przygotowanie

  • Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach
  • Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę
  • Siekamy cebulę i czosnek
  • Podsmażamy cebulę
  • Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek
  • Odciskamy cukinię z wody
  • Dorzucamy cukinię do cebuli i czosnku
  • Mieszamy i dusimy
  • Dodajemy szpinak
  • Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny
  • Kiedy wszystkie warzywa zmiękną i połączą się dodajemy do nich tymianek, sok z cytryny i sól
  • Miksujemy do uzyskania konsystencji pasty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia past warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Szpinak (świeży) (50 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >

Amarantus

Amarantus wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Majonez z kalafiora

Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >