fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta cukiniowo-szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09cb3a50-f831-45c2-98ec-204f1e7952af
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasta cukiniowo-szpinakowa

Przygotowanie

  • Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach
  • Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę
  • Siekamy cebulę i czosnek
  • Podsmażamy cebulę
  • Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek
  • Odciskamy cukinię z wody
  • Dorzucamy cukinię do cebuli i czosnku
  • Mieszamy i dusimy
  • Dodajemy szpinak
  • Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny
  • Kiedy wszystkie warzywa zmiękną i połączą się dodajemy do nich tymianek, sok z cytryny i sól
  • Miksujemy do uzyskania konsystencji pasty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia past warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Szpinak (świeży) (50 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Pasta z pora i orzechów włoskich

Posiekanego pora mieszamy z pokrojonym czosnkiem Dusimy z odrobiną wody do miękkości Studzimy Przekładamy do blendera i miksujemy z orzechami włoskimi oraz posiekaną kolendrą Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund

WIĘCEJ >

Hummus klasyczny (biały)

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >