fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta cukiniowo-szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09cb3a50-f831-45c2-98ec-204f1e7952af

Pasta cukiniowo-szpinakowa

Przygotowanie

  • Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach
  • Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę
  • Siekamy cebulę i czosnek
  • Podsmażamy cebulę
  • Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek
  • Odciskamy cukinię z wody
  • Dorzucamy cukinię do cebuli i czosnku
  • Mieszamy i dusimy
  • Dodajemy szpinak
  • Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny
  • Kiedy wszystkie warzywa zmiękną i połączą się dodajemy do nich tymianek, sok z cytryny i sól
  • Miksujemy do uzyskania konsystencji pasty

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.

Uwagi

Zainspiruj się innymi, równie smacznymi pomysłami na pasty – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 szklanka szpinaku (50 g)
  • 1 cebula (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Cytryna świeża (80 g)
  • ¼ łyżeczki tymianku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smalec czosnkowy

Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło Po mniej więcej 90 min uzyskamy…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Domowa żółta musztarda

Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…

WIĘCEJ >