Pasta warzywna
Pasta warzywna
Przygotowanie
- Warzywa obieramy
- Ścieramy na tarce
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem
- Dodajemy starte warzywa
- Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
- Miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Pietruszkę siekamy, dodajemy do pasty i mieszamy
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego.
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Możesz spożyć pastę z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) lub zakupionym w piekarni – zwracaj uwagę na jego jakość oraz skład.
Autor
Lista składników
- Cebula (świeża) (105 g)
- Woda (100 ml)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Natka pietruszki (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (wegański / wegetariański)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…
WIĘCEJ >