fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięcy pancake – ptaszek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c17dc1bb2-87b9-421c-856d-b87dccd29faa
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dziecięcy pancake – ptaszek

Przygotowanie

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, rodzynkami i masłem orzechowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na kawałki na kształt nóżek, skrzydełek, noska i piórek
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Usmażone pancakes smarujemy masłem orzechowym, układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych pancakesów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Truskawka (80 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Banan (40 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Rodzynki (16 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Flaczki z boczniaków

Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…

WIĘCEJ >

Zupa krem z krewetkami

Kalafior dzielimy na różyczki Cukinię kroimy w kostkę Warzywa przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości) Wyłączamy kuchenkę, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z cytryny oraz tłuszcz i całość…

WIĘCEJ >

Spaghetti konjac w sosie pomidorowym

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Łosoś zapiekany z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i…

WIĘCEJ >