fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięcy pancake – ptaszek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c17dc1bb2-87b9-421c-856d-b87dccd29faa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięcy pancake – ptaszek

Przygotowanie

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, rodzynkami i masłem orzechowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na kawałki na kształt nóżek, skrzydełek, noska i piórek
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Usmażone pancakes smarujemy masłem orzechowym, układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych pancakesów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Truskawka (80 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Banan (40 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Rodzynki (16 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >

Makaron „pizzowy”

Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki Szynkę kroimy w paski (lub kostkę) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy makaron warzywny oraz szynkę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy passatę, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Filet z indyka w stylu tex-mex

Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co…

WIĘCEJ >

Jajecznica z brokułem i grzybami

W garnku gotujemy brokuły we wrzącej wodzie bez przykrycia – ok. 10 minut. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz i pokrojone na drobne kawałki pieczarki Wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania lekkiego…

WIĘCEJ >