fbpx
logo
Szukaj
open close

Gnocchi z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf86ce9d4-8d8f-413a-b840-5fd73c296ed7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gnocchi z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Połowę zieleniny drobno siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolitą masę i przenosimy do miski
  • Dodajemy żółtka oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy (nie musimy zużyć całej mąki – ciasto na gnocchi powinno być miękkie i elastyczne, lecz niezbyt kleiste)
  • Ciasto dzielimy na części i formujemy z nich wałki o średnicy ok. 1,5 cm
  • Każdy wałek kroimy na nieduże kopytka, lekko spłaszczamy widelcem i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Następnie gnocchi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem oraz bazylią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Pomidor w puszce (300 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Jaja przepiórcze zapiekane w awokado z boczkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek kroimy w drobną kostkę Awokado kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestkę i kładziemy na papier Do otworów w awokado wybijamy po dwa…

WIĘCEJ >

Paluszki limonkowe z czekoladą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy jajo, dodajemy tłuszcz, cukier oraz skórkę z limonki i całość dokładnie ucieramy Do masy przesiewamy mąkę,…

WIĘCEJ >

Kotleciki rybne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Dolewamy wodę, wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 3-4 minuty Rybę z cebulą mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Do masy wybijamy jajo,…

WIĘCEJ >