fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gnocchi z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-314
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gnocchi z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Połowę zieleniny drobno siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolitą masę i przenosimy do miski
  • Dodajemy żółtka oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy (nie musimy zużyć całej mąki – ciasto na gnocchi powinno być miękkie i elastyczne, lecz niezbyt kleiste)
  • Ciasto dzielimy na części i formujemy z nich wałki o średnicy ok. 1,5 cm
  • Każdy wałek kroimy na nieduże kopytka, lekko spłaszczamy widelcem i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Następnie gnocchi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem oraz bazylią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Pomidor w puszce (300 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

Mięso kroimy w paski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin, chili, sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z natką pietruszki i chili

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z chili podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – niedźwiadek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt niedźwiadka Na chleb nakładamy ser Rzodkiewkę kroimy w plastry Oliwkę zieloną kroimy w plastry Z oliwki czarnej wycinamy z oby stron po małym plasterku Z papryki wycinamy kawałek na…

WIĘCEJ >