fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gnocchi z sosem pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf86ce9d4-8d8f-413a-b840-5fd73c296ed7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gnocchi z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Połowę zieleniny drobno siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolitą masę i przenosimy do miski
  • Dodajemy żółtka oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy (nie musimy zużyć całej mąki – ciasto na gnocchi powinno być miękkie i elastyczne, lecz niezbyt kleiste)
  • Ciasto dzielimy na części i formujemy z nich wałki o średnicy ok. 1,5 cm
  • Każdy wałek kroimy na nieduże kopytka, lekko spłaszczamy widelcem i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
  • Następnie gnocchi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem oraz bazylią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Pomidor w puszce (300 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Smażona czerwona kapusta

Kapustę cienko szatkujemy i przenosimy na sito, a sito kładziemy na miskę Kapustę posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę kroimy w cienkie plasterki Z kapusty odciskamy nadmiar wody Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >

Gulasz z ryżem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >