Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Połowę zieleniny drobno siekamy
- Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolitą masę i przenosimy do miski
- Dodajemy żółtka oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
- Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy (nie musimy zużyć całej mąki – ciasto na gnocchi powinno być miękkie i elastyczne, lecz niezbyt kleiste)
- Ciasto dzielimy na części i formujemy z nich wałki o średnicy ok. 1,5 cm
- Każdy wałek kroimy na nieduże kopytka, lekko spłaszczamy widelcem i odstawiamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
- Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię)
- Następnie gnocchi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem oraz bazylią
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Pomidor w puszce (300 g)
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi
Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.
WIĘCEJ >Smażona czerwona kapusta
Kapustę cienko szatkujemy i przenosimy na sito, a sito kładziemy na miskę Kapustę posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę kroimy w cienkie plasterki Z kapusty odciskamy nadmiar wody Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni
WIĘCEJ >Gulasz z ryżem
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >