fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gnocchi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c368bb308-8914-4a8d-901c-8318ac17c3c3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gnocchi

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem i serem) i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Gotową masę odstawiamy na ok. 20 minut
  • Stolnicę podsypujemy kaszą
  • Z masy formujemy rulon o grubości palca, odkrawamy kawałki o wielkości ok. 2-3 cm i delikatnie spłaszczamy widelcem tworząc gnocchi
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na wrzątek wrzucamy gnocchi i gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż wypłyną na powierzchnię
  • Ugotowane gnocchi wyciągamy łyżką cedzakową z garnka i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach
  • Gnocchi posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu zarumienienia sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (700 g)
  • Bundz (100 g)
  • Kasza kukurydziana (80 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do ziemniaków, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z wiosennymi warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy na pół, usuwamy z nich pestki, a miąższ kroimy w kostkę i przenosimy do miski…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy z boczkiem

Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10…

WIĘCEJ >

Pieczeń z indyka, komosa ryżowa i warzywa

Do miski wlewamy tłuszcz, miód oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wylewamy marynatę i równomiernie rozprowadzamy po mięsie Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Po tym…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę Kapustę drobno szatkujemy Ser ścieramy na…

WIĘCEJ >