fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gnocchi

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-169
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gnocchi

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem i serem) i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Gotową masę odstawiamy na ok. 20 minut
  • Stolnicę podsypujemy kaszą
  • Z masy formujemy rulon o grubości palca, odkrawamy kawałki o wielkości ok. 2-3 cm i delikatnie spłaszczamy widelcem tworząc gnocchi
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na wrzątek wrzucamy gnocchi i gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż wypłyną na powierzchnię
  • Ugotowane gnocchi wyciągamy łyżką cedzakową z garnka i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach
  • Gnocchi posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu zarumienienia sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (700 g)
  • Bundz (100 g)
  • Kasza kukurydziana (80 g)
  • Mąka pszenna (70 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do ziemniaków, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana z brokułami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Pomidory suszone kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Pieczony ser owczy z warzywami

Ser kroimy na plastry (1 plaster na 100 g sera) Pomidory kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej o wymiarach ok. 20 cm x 20 cm (jeden…

WIĘCEJ >