Kluski śląskie z okrasą
Kluski śląskie z okrasą
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min)
- Odcedzamy z wody
- Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka
- Wyrabiamy rękami (jak za gorące to początkowo mieszamy łyżką) na jednolitą masę
- Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal klei się do rąk, dodajemy garść mąki ziemniaczanej
- Myjemy i wycieramy do sucha ręce
- Szykujemy dwa garnki, w jednym gotujemy wodę (lekko ją solimy), a do drugiego wlewamy zimną wodę
- Z przygotowanego ciasta bierzemy kawałki ciasta i formujemy kulkę wielkości średniej brukselki i robimy w nim palcem dziurkę
- Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę
- Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię i dajemy kluskom jeszcze minutę
- Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka z czystą, zimną wodą
Okrasa:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy smalec
- Dodajemy cebulę z boczkiem
- Smażymy przez 3-4 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz również wypróbować na pomysł na przyrządzenie klusek śląskich z boczkiem (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 0,5 kg surowych, obranych ziemniaków
- 2 jaja kurze roz. M (102 g)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (125 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
WIĘCEJ >Gulasz z serc indyczych
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >