fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z okrasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c439a3465-b2fd-48c3-a1f9-8b1d98367939-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kluski śląskie z okrasą

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min)
  • Odcedzamy z wody
  • Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka
  • Wyrabiamy rękami (jak za gorące to początkowo mieszamy łyżką) na jednolitą masę
  • Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal klei się do rąk, dodajemy garść mąki ziemniaczanej
  • Myjemy i wycieramy do sucha ręce
  • Szykujemy dwa garnki, w jednym gotujemy wodę (lekko ją solimy), a do drugiego wlewamy zimną wodę
  • Z przygotowanego ciasta bierzemy kawałki ciasta i formujemy kulkę wielkości średniej brukselki i robimy w nim palcem dziurkę
  • Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę
  • Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię i dajemy kluskom jeszcze minutę
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka z czystą, zimną wodą

Okrasa:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy smalec
  • Dodajemy cebulę z boczkiem
  • Smażymy przez 3-4 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Kluski śląskie

  • Ziemniak (500 g)
  • Mąka ziemniaczana (125 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Okrasa

  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Roladka:·        Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 st. C Rozmrożony szpinak wkładamy do miski Dodajemy mąkę kokosową, jajko Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Rozkładamy papier do pieczenia Na papierze rozkładamy plastry szynki Na szynkę kładziemy masę szpinakową…

WIĘCEJ >