Kluski śląskie z okrasą
Kluski śląskie z okrasą
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min)
- Odcedzamy z wody
- Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka
- Wyrabiamy rękami (jak za gorące to początkowo mieszamy łyżką) na jednolitą masę
- Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal klei się do rąk, dodajemy garść mąki ziemniaczanej
- Myjemy i wycieramy do sucha ręce
- Szykujemy dwa garnki, w jednym gotujemy wodę (lekko ją solimy), a do drugiego wlewamy zimną wodę
- Z przygotowanego ciasta bierzemy kawałki ciasta i formujemy kulkę wielkości średniej brukselki i robimy w nim palcem dziurkę
- Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę
- Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię i dajemy kluskom jeszcze minutę
- Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka z czystą, zimną wodą
Okrasa:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy smalec
- Dodajemy cebulę z boczkiem
- Smażymy przez 3-4 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Kluski śląskie
- Ziemniak (500 g)
- Mąka ziemniaczana (125 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Okrasa
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami
Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z owocami
Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >