fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z okrasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c439a3465-b2fd-48c3-a1f9-8b1d98367939-1

Kluski śląskie z okrasą

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min)
  • Odcedzamy z wody
  • Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka
  • Wyrabiamy rękami (jak za gorące to początkowo mieszamy łyżką) na jednolitą masę
  • Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal klei się do rąk, dodajemy garść mąki ziemniaczanej
  • Myjemy i wycieramy do sucha ręce
  • Szykujemy dwa garnki, w jednym gotujemy wodę (lekko ją solimy), a do drugiego wlewamy zimną wodę
  • Z przygotowanego ciasta bierzemy kawałki ciasta i formujemy kulkę wielkości średniej brukselki i robimy w nim palcem dziurkę
  • Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę
  • Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię i dajemy kluskom jeszcze minutę
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka z czystą, zimną wodą

Okrasa:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy smalec
  • Dodajemy cebulę z boczkiem
  • Smażymy przez 3-4 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz również wypróbować na pomysł na przyrządzenie klusek śląskich z boczkiem (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg surowych, obranych ziemniaków
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (125 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z boczniakami

Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.  

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >