fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z okrasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c439a3465-b2fd-48c3-a1f9-8b1d98367939-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kluski śląskie z okrasą

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min)
  • Odcedzamy z wody
  • Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka
  • Wyrabiamy rękami (jak za gorące to początkowo mieszamy łyżką) na jednolitą masę
  • Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal klei się do rąk, dodajemy garść mąki ziemniaczanej
  • Myjemy i wycieramy do sucha ręce
  • Szykujemy dwa garnki, w jednym gotujemy wodę (lekko ją solimy), a do drugiego wlewamy zimną wodę
  • Z przygotowanego ciasta bierzemy kawałki ciasta i formujemy kulkę wielkości średniej brukselki i robimy w nim palcem dziurkę
  • Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę
  • Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię i dajemy kluskom jeszcze minutę
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka z czystą, zimną wodą

Okrasa:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy smalec
  • Dodajemy cebulę z boczkiem
  • Smażymy przez 3-4 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz również wypróbować na pomysł na przyrządzenie klusek śląskich z boczkiem (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg surowych, obranych ziemniaków
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (125 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >

Woda kokosowa i miąższ – młody kokos

Możesz kupić młodego kokosa, wypij wodę i zjedz miąższ Możesz kupić wodę kokosową w butelce, zwróć uwagę na etykietę

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…

WIĘCEJ >