logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58a765f6-f93a-4620-bbe5-ec1bc1f4a620

Kluski śląskie z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58a765f6-f93a-4620-bbe5-ec1bc1f4a620

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił.
  • Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do niej przez praskę 120 g batata, tarujemy wagę, przeciskamy 60 g dyni, tarujemy wagę, dodajemy 20 g mąki kokosowej, tarujemy wagę, dodajemy 20 g skrobi z maranty lub tapioki i sól.
  • Wyrabiamy wszystko ręcznie na gładką masę, a następnie formujemy kluski z wgłębieniem w środku. Jeśli nie macie wagi, zróbcie tak, żeby mąka stanowiła ¼ masy batatowo-dyniowej. Też powinny się udać.
  • Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez około dwie i pół minuty. Podajemy ze smażonym boczkiem.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 120 g ugotowanego batata
  • 60 g pieczonej dyni
  • 20 g mąki kokosowej
  • 20 g skrobi z maranty trzcinowej lub tapioki
  • ½ łyżeczki soli
  • około 200 g surowego boczku

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Praska do ziemniaków, Waga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i (…)

WIĘCEJ >

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl