fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58a765f6-f93a-4620-bbe5-ec1bc1f4a620-1

Kluski śląskie z boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił.
  • Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do niej przez praskę 120 g batata, tarujemy wagę, przeciskamy 60 g dyni, tarujemy wagę, dodajemy 20 g mąki kokosowej, tarujemy wagę, dodajemy 20 g skrobi z maranty lub tapioki i sól.
  • Wyrabiamy wszystko ręcznie na gładką masę, a następnie formujemy kluski z wgłębieniem w środku. Jeśli nie macie wagi, zróbcie tak, żeby mąka stanowiła ¼ masy batatowo-dyniowej. Też powinny się udać.
  • Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez około dwie i pół minuty. Podajemy ze smażonym boczkiem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się kluski śląskie z okrasą.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • dwie ugotowanego batata (115 g)
  • 60 g pieczonej dyni
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 20 g skrobi z maranty trzcinowej lub z tapioki
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Boczek surowy (ok. 200 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Praska do czosnku, Praska do ziemniaków, Waga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >