fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58a765f6-f93a-4620-bbe5-ec1bc1f4a620-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kluski śląskie z boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił.
  • Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do niej przez praskę 120 g batata, tarujemy wagę, przeciskamy 60 g dyni, tarujemy wagę, dodajemy 20 g mąki kokosowej, tarujemy wagę, dodajemy 20 g skrobi z maranty lub tapioki i sól.
  • Wyrabiamy wszystko ręcznie na gładką masę, a następnie formujemy kluski z wgłębieniem w środku. Jeśli nie macie wagi, zróbcie tak, żeby mąka stanowiła ¼ masy batatowo-dyniowej. Też powinny się udać.
  • Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez około dwie i pół minuty. Podajemy ze smażonym boczkiem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Boczek wieprzowy (surowy) (200 g)
  • Batat (115 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (60 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Praska do ziemniaków, Sitko, Waga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym

Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >