fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58a765f6-f93a-4620-bbe5-ec1bc1f4a620-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kluski śląskie z boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił.
  • Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do niej przez praskę 120 g batata, tarujemy wagę, przeciskamy 60 g dyni, tarujemy wagę, dodajemy 20 g mąki kokosowej, tarujemy wagę, dodajemy 20 g skrobi z maranty lub tapioki i sól.
  • Wyrabiamy wszystko ręcznie na gładką masę, a następnie formujemy kluski z wgłębieniem w środku. Jeśli nie macie wagi, zróbcie tak, żeby mąka stanowiła ¼ masy batatowo-dyniowej. Też powinny się udać.
  • Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez około dwie i pół minuty. Podajemy ze smażonym boczkiem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się kluski śląskie z okrasą.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • dwie ugotowanego batata (115 g)
  • 60 g pieczonej dyni
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 20 g skrobi z maranty trzcinowej lub z tapioki
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Boczek surowy (ok. 200 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Praska do czosnku, Praska do ziemniaków, Waga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką

Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.

WIĘCEJ >

Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem

Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund

WIĘCEJ >

Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…

WIĘCEJ >