Szpecle
Szpecle
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, kaszę oraz sól, wlewamy tłuszcz oraz wodę, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia
- W garnku zagotowujemy wodę
- Ciasto rozprowadzamy po desce, zeskrobujemy nożem do garnka i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Szpecle możesz podawać z różnymi dodatkami np. z boczkiem i grzybami.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Woda (100 ml)
- Kasza kukurydziana (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.