fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szpecle

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c37625cfc-752e-46cd-8902-ec1dafcd7d7b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szpecle

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, kaszę oraz sól, wlewamy tłuszcz oraz wodę, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Ciasto rozprowadzamy po desce, zeskrobujemy nożem do garnka i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Szpecle możesz podawać z różnymi dodatkami np. z boczkiem i grzybami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Woda (100 ml)
  • Kasza kukurydziana (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina na specjalną okazję

Mięso powinno być w jednym kawałku Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pieczarki drobno kroimy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową Kładziemy paprykę i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Turecka pasta dyniowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Oliwki drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na…

WIĘCEJ >

Chrzan ze śmietaną

Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…

WIĘCEJ >