Szpecle
Szpecle
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, kaszę oraz sól, wlewamy tłuszcz oraz wodę, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia
- W garnku zagotowujemy wodę
- Ciasto rozprowadzamy po desce, zeskrobujemy nożem do garnka i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Szpecle możesz podawać z różnymi dodatkami np. z boczkiem i grzybami.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Woda (100 ml)
- Kasza kukurydziana (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina na specjalną okazję
Mięso powinno być w jednym kawałku Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pieczarki drobno kroimy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową Kładziemy paprykę i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Turecka pasta dyniowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Oliwki drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na…
WIĘCEJ >Chrzan ze śmietaną
Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)
WIĘCEJ >Sos vinaigrette
Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…
WIĘCEJ >