Makaron gryczany z kurkami
Makaron gryczany z kurkami
Przygotowanie
- Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości
- Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Pomidorki kroimy na pół
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni lub w garnku
- Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min
- Dodajemy kurki, podsmażamy 2 min
- Przykrywamy pokrywką, dusimy 5 min
- Dodajemy pomidorki
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy makaron i pomidorki
- Podgrzewamy na małym ogniu przez 2 min
- Posypujemy pietruszką
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 100 g makaronu gryczanego
- 20 kurek (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 3 gałązki natki pietruszki (8 g)
- 1–2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Topinambur z grzybami
Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…
WIĘCEJ >Ciasto batatowo-kasztanowe
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…
WIĘCEJ >