fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron gryczany z kurkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84a068b5-aa09-4a37-8a09-11ac28cc0ab5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron gryczany z kurkami

Przygotowanie

  • Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości
  • Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Rozgrzewamy tłuszcz na patelni lub w garnku
  • Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy kurki, podsmażamy 2 min
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 5 min
  • Dodajemy pomidorki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy makaron i pomidorki
  • Podgrzewamy na małym ogniu przez 2 min
  • Posypujemy pietruszką 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurka (świeża) (100 g)
  • Makaron gryczany (bez jajeczny) (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (9 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy

WIĘCEJ >

Sałatka z sosem mojito

Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie Miętę, sok wyciśnięty z limonki, ocet, oliwę i szczyptę soli blendujemy na jak najbardziej jednolity sos Sałatę i ogórka kroimy, układamy w misce z…

WIĘCEJ >