fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron gryczany z kurkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84a068b5-aa09-4a37-8a09-11ac28cc0ab5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron gryczany z kurkami

Przygotowanie

  • Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości
  • Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Rozgrzewamy tłuszcz na patelni lub w garnku
  • Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy kurki, podsmażamy 2 min
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 5 min
  • Dodajemy pomidorki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy makaron i pomidorki
  • Podgrzewamy na małym ogniu przez 2 min
  • Posypujemy pietruszką 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g makaronu gryczanego
  • 20 kurek (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 3 gałązki natki pietruszki (8 g)
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur z grzybami

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…

WIĘCEJ >