fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4d76459-fc36-4a19-b956-b00d023f8d60-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry
  • Cukinię pokroić w plastry
  • Pomidora pokroić w cząstki
  • Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz
  • Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Zasmażać po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • W tym czasie przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Na talerzu rozłożyć zgrillowane warzywa
  • Dodać ugotowane jajka
  • Między warzywa położyć roszponkę
  • Posypać plastrami rzodkiewki
  • Dodać kawałki pomidorów
  • Polać oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Wypróbuj nasz przepis na wykorzystanie jajek w koszulkach – podpięty powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • ⅓ cukinii zielonej (100 g)
  • ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
  • 1 garść ugotowanej brukselki (136 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 3 łyżki octu spirytusowego (18 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…

WIĘCEJ >