fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4d76459-fc36-4a19-b956-b00d023f8d60-1

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  • Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry
  • Cukinię pokroić w plastry
  • Pomidora pokroić w cząstki
  • Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz
  • Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Zasmażać po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • W tym czasie przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Na talerzu rozłożyć zgrillowane warzywa
  • Dodać ugotowane jajka
  • Między warzywa położyć roszponkę
  • Posypać plastrami rzodkiewki
  • Dodać kawałki pomidorów
  • Polać oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Wypróbuj nasz przepis na wykorzystanie jajek w koszulkach – podpięty powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • ⅓ cukinii zielonej (100 g)
  • ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
  • 1 garść ugotowanej brukselki (136 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 3 łyżki octu spirytusowego (18 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >