Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
- Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry
- Cukinię pokroić w plastry
- Pomidora pokroić w cząstki
- Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz
- Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę
- Lekko posolić i popieprzyć
- Zasmażać po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu
- W tym czasie przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 – 5 minut
- Na talerzu rozłożyć zgrillowane warzywa
- Dodać ugotowane jajka
- Między warzywa położyć roszponkę
- Posypać plastrami rzodkiewki
- Dodać kawałki pomidorów
- Polać oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Wypróbuj nasz przepis na wykorzystanie jajek w koszulkach – podpięty powyżej.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- ⅓ cukinii zielonej (100 g)
- ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
- 1 garść ugotowanej brukselki (136 g)
- ½ pomidora (85 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 3 łyżki octu spirytusowego (18 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >Hiszpański chłodnik Ajo Blanco
Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…
WIĘCEJ >Pasztet warzywny
Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…
WIĘCEJ >Wegetariański rosół
Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…
WIĘCEJ >