Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
- Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry
- Cukinię pokroić w plastry
- Pomidora pokroić w cząstki
- Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz
- Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę
- Lekko posolić i popieprzyć
- Zasmażać po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu
- W tym czasie przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 – 5 minut
- Na talerzu rozłożyć zgrillowane warzywa
- Dodać ugotowane jajka
- Między warzywa położyć roszponkę
- Posypać plastrami rzodkiewki
- Dodać kawałki pomidorów
- Polać oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Wypróbuj nasz przepis na wykorzystanie jajek w koszulkach – podpięty powyżej.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- ⅓ cukinii zielonej (100 g)
- ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
- 1 garść ugotowanej brukselki (136 g)
- ½ pomidora (85 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 3 łyżki octu spirytusowego (18 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowy makaron gryczany
Z podanych składników zagniatamy ciasto Odstawiamy je na 30 minut Rozwałkowujemy podsypując mąką i kroimy na cienkie paski Gotowy makaron gotujemy w w osolonej wodzie kilka minut, aż będzie miękki Odcedzamy i od razu podajemy…
WIĘCEJ >Gofry marchewkowe
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Wyciskamy marchewkę dłońmi z nadmiaru wody, dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowo-jaglana
Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika
WIĘCEJ >