Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
- Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry
- Cukinię pokroić w plastry
- Pomidora pokroić w cząstki
- Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz
- Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę
- Lekko posolić i popieprzyć
- Zasmażać po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu
- W tym czasie przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 – 5 minut
- Na talerzu rozłożyć zgrillowane warzywa
- Dodać ugotowane jajka
- Między warzywa położyć roszponkę
- Posypać plastrami rzodkiewki
- Dodać kawałki pomidorów
- Polać oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Brukselka (świeża) (70 g)
- Cukinia zielona (25 g)
- Pomidor (świeży) (85 g)
- Rzodkiew biała (75 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Sałata roszponka (25 g)
- Ocet spirytusowy (9 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bigos z czerwonej kapusty
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…
WIĘCEJ >Chłodnik z jarmużu
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >