fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb2759323-0af3-435c-828d-46e9739503a3-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Przygotowanie

  • Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki
  • Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy
  • Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Sałatę drzemy w placach i układamy na talerzu
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Polewamy sosem
  • Obok sałaty kładziemy sos z awokado
  • Na sosie układamy jajka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Awokado (70 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Ocet spirytusowy (12 ml)
  • Rukola (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >

Kulki tłuszczowe z wędzonym łososiem

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze…

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >