fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb2759323-0af3-435c-828d-46e9739503a3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Przygotowanie

  • Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki
  • Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy
  • Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Sałatę drzemy w placach i układamy na talerzu
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Polewamy sosem
  • Obok sałaty kładziemy sos z awokado
  • Na sosie układamy jajka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Awokado (70 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Ocet spirytusowy (12 ml)
  • Rukola (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na pieczarkach

Myjemy i kroimy pieczarki oraz szczypiorek (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy wszystkie składniki, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło…

WIĘCEJ >

Sałatka z brokułów i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

WIĘCEJ >