fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb2759323-0af3-435c-828d-46e9739503a3-1

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Przygotowanie

  • Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki
  • Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy
  • Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Sałatę drzemy w placach i układamy na talerzu
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Polewamy sosem
  • Obok sałaty kładziemy sos z awokado
  • Na sosie układamy jajka

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy spożywać pomidorów – możesz pominąć je w potrawie. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ garści rukoli (10 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa z curry

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >