fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb2759323-0af3-435c-828d-46e9739503a3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Przygotowanie

  • Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki
  • Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy
  • Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 – 5 minut
  • Sałatę drzemy w placach i układamy na talerzu
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Polewamy sosem
  • Obok sałaty kładziemy sos z awokado
  • Na sosie układamy jajka

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy spożywać pomidorów – możesz pominąć je w potrawie. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ garści rukoli (10 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki bananowo-gryczane

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >