fbpx
logo
Szukaj
open close

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf55bbeff-930c-443e-979e-0d19ba5da57f-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Nagrzewamy piekarnik
  • Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką
  • 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne)
  • Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy
  • Kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem z każdej strony
  • Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka z majerankiem
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę
  • Pozostałe dwa jabłka kroimy w plastry i układamy na kaczce i cebuli nie przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy i obracamy mięso na druga stronę
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obracamy, i wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz/półmisek
  • Sos z jabłkami i cebulą miksujemy blenderem na gładką masę
  • Kaczkę kroimy na 4 części, osobno nogi, osobno piersi z skrzydełkami

Kapusta modra z rodzynkami:

  • W czasie gdy mięso mamy w piekarniku przygotowujemy kapustę
  • Przekroić kapustę na 4 części i odciąć głąby z każdej części
  • Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem w cienkie paski
  • Wrzucamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, ale tylko tyle żeby zakryło kapustę
  • Dodajemy ocet, sól, pieprz
  • Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min
  • Dorzucamy rodzynki, mieszamy
  • Gotujemy jeszcze 30 min
  • 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę, po czym dorzucamy do garnka z kapustą
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka duszona w jabłkach

  • Kaczka tuszka (600 g)
  • Woda (400 ml)
  • Jabłko (360 g)
  • Cebula (105 g)
  • Majeranek suszony (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Kapusta modra

  • Kapusta czerwona (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Rodzynki (8 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Szatkownica, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >