logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf55bbeff-930c-443e-979e-0d19ba5da57f

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf55bbeff-930c-443e-979e-0d19ba5da57f

Przygotowanie

Kaczka:

  • Nagrzewamy piekarnik
  • Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką
  • 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne)
  • Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy
  • Kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem z każdej strony
  • Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka z majerankiem
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę
  • Pozostałe dwa jabłka kroimy w plastry i układamy na kaczce i cebuli nie przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy i obracamy mięso na druga stronę
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obracamy, i wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz/półmisek
  • Sos z jabłkami i cebulą miksujemy blenderem na gładką masę
  • Kaczkę kroimy na 4 części, osobno nogi, osobno piersi z skrzydełkami

Kapusta modra z rodzynkami:

  • W czasie gdy mięso mamy w piekarniku przygotowujemy kapustę
  • Przekroić kapustę na 4 części i odciąć głąby z każdej części
  • Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem w cienkie paski
  • Wrzucamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, ale tylko tyle żeby zakryło kapustę
  • Dodajemy ocet, sól, pieprz
  • Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min
  • Dorzucamy rodzynki, mieszamy
  • Gotujemy jeszcze 30 min
  • 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę, po czym dorzucamy do garnka z kapustą
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka:

  • 1 kaczka
  • 5 jabłek
  • 4 łyżki żurawiny
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majeranku

Kapusta modra z rodzynkami:

  • 1 mała kapusta modra (czerwona)
  • 1 garść rodzynek
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 50 ml octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu (…)

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl