Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą
Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą
Przygotowanie
Kaczka:
- Nagrzewamy piekarnik
- Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką
- 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne)
- Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy
- Kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem z każdej strony
- Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka z majerankiem
- Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę
- Pozostałe dwa jabłka kroimy w plastry i układamy na kaczce i cebuli nie przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy i obracamy mięso na druga stronę
- Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
- Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obracamy, i wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz/półmisek
- Sos z jabłkami i cebulą miksujemy blenderem na gładką masę
- Kaczkę kroimy na 4 części, osobno nogi, osobno piersi z skrzydełkami
Kapusta modra z rodzynkami:
- W czasie gdy mięso mamy w piekarniku przygotowujemy kapustę
- Przekroić kapustę na 4 części i odciąć głąby z każdej części
- Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem w cienkie paski
- Wrzucamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, ale tylko tyle żeby zakryło kapustę
- Dodajemy ocet, sól, pieprz
- Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 30 min
- Dorzucamy rodzynki, mieszamy
- Gotujemy jeszcze 30 min
- 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę, po czym dorzucamy do garnka z kapustą
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.
Autor
Lista składników
Kaczka duszona w jabłkach
- Kaczka tuszka (600 g)
- Woda (400 ml)
- Jabłko (świeże) (360 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Majeranek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Kapusta modra
- Kapusta czerwona (500 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Rodzynki (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z dyni
Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…
WIĘCEJ >Mus bananowy z sosem malinowym
Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…
WIĘCEJ >Sum wędzony
Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry
WIĘCEJ >Komosanka z nasionami
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy komosę, przyprawy oraz siemię lniane i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając Jaja wybijamy do blendera i…
WIĘCEJ >