fbpx
logo
Szukaj
open close

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf55bbeff-930c-443e-979e-0d19ba5da57f-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Nagrzewamy piekarnik
  • Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką
  • 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne)
  • Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy
  • Kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem z każdej strony
  • Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka z majerankiem
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę
  • Pozostałe dwa jabłka kroimy w plastry i układamy na kaczce i cebuli nie przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy i obracamy mięso na druga stronę
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obracamy, i wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz/półmisek
  • Sos z jabłkami i cebulą miksujemy blenderem na gładką masę
  • Kaczkę kroimy na 4 części, osobno nogi, osobno piersi z skrzydełkami

Kapusta modra z rodzynkami:

  • W czasie gdy mięso mamy w piekarniku przygotowujemy kapustę
  • Przekroić kapustę na 4 części i odciąć głąby z każdej części
  • Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem w cienkie paski
  • Wrzucamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, ale tylko tyle żeby zakryło kapustę
  • Dodajemy ocet, sól, pieprz
  • Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min
  • Dorzucamy rodzynki, mieszamy
  • Gotujemy jeszcze 30 min
  • 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę, po czym dorzucamy do garnka z kapustą
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka duszona w jabłkach

  • Kaczka tuszka (600 g)
  • Woda (400 ml)
  • Jabłko (360 g)
  • Cebula (105 g)
  • Majeranek suszony (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Kapusta modra

  • Kapusta czerwona (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Rodzynki (8 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Szatkownica, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę (…)

WIĘCEJ >