Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą
Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą
Przygotowanie
Kaczka:
- Nagrzewamy piekarnik
- Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką
- 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne)
- Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy
- Kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem z każdej strony
- Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka z majerankiem
- Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę
- Pozostałe dwa jabłka kroimy w plastry i układamy na kaczce i cebuli nie przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy i obracamy mięso na druga stronę
- Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
- Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obracamy, i wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz/półmisek
- Sos z jabłkami i cebulą miksujemy blenderem na gładką masę
- Kaczkę kroimy na 4 części, osobno nogi, osobno piersi z skrzydełkami
Kapusta modra z rodzynkami:
- W czasie gdy mięso mamy w piekarniku przygotowujemy kapustę
- Przekroić kapustę na 4 części i odciąć głąby z każdej części
- Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem w cienkie paski
- Wrzucamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, ale tylko tyle żeby zakryło kapustę
- Dodajemy ocet, sól, pieprz
- Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 30 min
- Dorzucamy rodzynki, mieszamy
- Gotujemy jeszcze 30 min
- 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę, po czym dorzucamy do garnka z kapustą
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego, a także ziela angielskiego. Więcej informacji na temat proponowanych przez nas diet szukaj w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia kaczki w równie smaczny sposób – koniecznie wypróbuj.
Autor
Lista składników
Kaczka
- ¼ tuszki z kaczki (750 g)
- 2 jabłka (360 g)
- 1 łyżka suszonej żurawiny (12 g)
- 1 cebula (100 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka suszonego majeranku (10 g)
Kapusta modra z rodzynkami
- ¼ małej, czerwonej kapusty (ok. 500 g)
- ¼ garści niesiarkowanych rodzynek (ok. 8 g)
- 1 owoc ziela angielskiego (1 g)
- 1 liść laurowy (1 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami
Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…
WIĘCEJ >