fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf55bbeff-930c-443e-979e-0d19ba5da57f-1

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Nagrzewamy piekarnik
  • Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką
  • 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne)
  • Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy
  • Kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem z każdej strony
  • Do środka kaczki wkładamy pokrojone jabłka z majerankiem
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry i obkładamy kaczkę
  • Pozostałe dwa jabłka kroimy w plastry i układamy na kaczce i cebuli nie przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy i obracamy mięso na druga stronę
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, obracamy, i wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz/półmisek
  • Sos z jabłkami i cebulą miksujemy blenderem na gładką masę
  • Kaczkę kroimy na 4 części, osobno nogi, osobno piersi z skrzydełkami

Kapusta modra z rodzynkami:

  • W czasie gdy mięso mamy w piekarniku przygotowujemy kapustę
  • Przekroić kapustę na 4 części i odciąć głąby z każdej części
  • Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem w cienkie paski
  • Wrzucamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, ale tylko tyle żeby zakryło kapustę
  • Dodajemy ocet, sól, pieprz
  • Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min
  • Dorzucamy rodzynki, mieszamy
  • Gotujemy jeszcze 30 min
  • 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę, po czym dorzucamy do garnka z kapustą
  • Gotujemy 10 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego, a także ziela angielskiego. Więcej informacji na temat proponowanych przez nas diet szukaj w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia kaczki w równie smaczny sposób – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka

  • ¼ tuszki z kaczki (750 g)
  • 2 jabłka (360 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (12 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka suszonego majeranku (10 g)

Kapusta modra z rodzynkami

  • ¼ małej, czerwonej kapusty (ok. 500 g)
  • ¼ garści niesiarkowanych rodzynek (ok. 8 g)
  • 1 owoc ziela angielskiego (1 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…

WIĘCEJ >