fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5e4dc64e-ec7c-46c9-a22d-fff51ca92f65-1

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Kaczkę kładziemy w wolnowarze
  • Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem 
  • Ręką wcieramy przyprawy w mięso
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry
  • Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry
  • Cebulę i gruszkę kładziemy na kaczce
  • Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso
  • Pozostały wywar z cebulą i gruszkami miksujemy blenderem na gładki sos
  • Jeśli jest za gęste to dolewamy trochę wody

Kapusta modra (czerwona):

  • Kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, miód, liście i ziele angielskie
  • Dodajemy rodzynki
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziela angielskiego – więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia kaczki z różnymi, smacznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka

  • ¼ tuszki kaczki (750 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ gruszka (65 g)
  • 1 łyżka majeranku (10 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Kapusta modra (czerwona)

  • ¼ główki czerwonej kapusty (375 g)
  • ¼ jabłka (45 g)
  • ¼ garści rodzynek (8 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu (2 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 1 owoc ziela angielskiego (1 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Placuszki Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z…

WIĘCEJ >

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >