fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5e4dc64e-ec7c-46c9-a22d-fff51ca92f65-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Kaczkę kładziemy w wolnowarze
  • Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem 
  • Ręką wcieramy przyprawy w mięso
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry
  • Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry
  • Cebulę i gruszkę kładziemy na kaczce
  • Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso
  • Pozostały wywar z cebulą i gruszkami miksujemy blenderem na gładki sos
  • Jeśli jest za gęste to dolewamy trochę wody

Kapusta modra (czerwona):

  • Kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, miód, liście i ziele angielskie
  • Dodajemy rodzynki
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziela angielskiego – więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia kaczki z różnymi, smacznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka

  • ¼ tuszki kaczki (750 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ gruszka (65 g)
  • 1 łyżka majeranku (10 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Kapusta modra (czerwona)

  • ¼ główki czerwonej kapusty (375 g)
  • ¼ jabłka (45 g)
  • ¼ garści rodzynek (8 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu (2 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 1 owoc ziela angielskiego (1 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Omlet ze szpinakiem

Cebulę i czosnek drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem Szpinak kroimy na drobne kawałki Jajka mieszamy ze szpinakiem (można też całość zmiksować blenderem) Jajeczną masę wlewamy na patelnię…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >