fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5e4dc64e-ec7c-46c9-a22d-fff51ca92f65-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Kaczkę kładziemy w wolnowarze
  • Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem 
  • Ręką wcieramy przyprawy w mięso
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry
  • Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry
  • Cebulę i gruszkę kładziemy na kaczce
  • Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso
  • Pozostały wywar z cebulą i gruszkami miksujemy blenderem na gładki sos
  • Jeśli jest za gęste to dolewamy trochę wody

Kapusta modra (czerwona):

  • Kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, miód, liście i ziele angielskie
  • Dodajemy rodzynki
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka

  • Kaczka tuszka (450 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Majeranek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Modra kapusta

  • Kapusta czerwona (375 g)
  • Jabłko (świeże) (45 g)
  • Rodzynki (8 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cynamon mielony (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >