fbpx
logo
Szukaj
open close

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5e4dc64e-ec7c-46c9-a22d-fff51ca92f65-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Kaczkę kładziemy w wolnowarze
  • Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem 
  • Ręką wcieramy przyprawy w mięso
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry
  • Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry
  • Cebulę i gruszkę kładziemy na kaczce
  • Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso
  • Pozostały wywar z cebulą i gruszkami miksujemy blenderem na gładki sos
  • Jeśli jest za gęste to dolewamy trochę wody

Kapusta modra (czerwona):

  • Kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, miód, liście i ziele angielskie
  • Dodajemy rodzynki
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka

  • Kaczka tuszka (450 g)
  • Cebula (105 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Majeranek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Modra kapusta

  • Kapusta czerwona (375 g)
  • Jabłko (45 g)
  • Rodzynki (8 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cynamon mielony (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >