fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5e4dc64e-ec7c-46c9-a22d-fff51ca92f65-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Przygotowanie

Kaczka:

  • Kaczkę kładziemy w wolnowarze
  • Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem 
  • Ręką wcieramy przyprawy w mięso
  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry
  • Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry
  • Cebulę i gruszkę kładziemy na kaczce
  • Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso
  • Pozostały wywar z cebulą i gruszkami miksujemy blenderem na gładki sos
  • Jeśli jest za gęste to dolewamy trochę wody

Kapusta modra (czerwona):

  • Kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, miód, liście i ziele angielskie
  • Dodajemy rodzynki
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziela angielskiego – więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia kaczki z różnymi, smacznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Kaczka

  • ¼ tuszki kaczki (750 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ gruszka (65 g)
  • 1 łyżka majeranku (10 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Kapusta modra (czerwona)

  • ¼ główki czerwonej kapusty (375 g)
  • ¼ jabłka (45 g)
  • ¼ garści rodzynek (8 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu (2 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 1 owoc ziela angielskiego (1 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >