Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Przygotowanie
Kaczka:
- Kaczkę kładziemy w wolnowarze
- Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem
- Ręką wcieramy przyprawy w mięso
- Cebulę obieramy, kroimy w plastry
- Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry
- Cebulę i gruszkę kładziemy na kaczce
- Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso
- Pozostały wywar z cebulą i gruszkami miksujemy blenderem na gładki sos
- Jeśli jest za gęste to dolewamy trochę wody
Kapusta modra (czerwona):
- Kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
- Wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody z kranu
- Dodajemy ocet, miód, liście i ziele angielskie
- Dodajemy rodzynki
- Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
- Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.
Autor
Lista składników
Kaczka
- Kaczka tuszka (450 g)
- Cebula (105 g)
- Gruszka (65 g)
- Majeranek (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Modra kapusta
- Kapusta czerwona (375 g)
- Jabłko (45 g)
- Rodzynki (8 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cynamon mielony (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Zupa z bakłażana
Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >