Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym
					Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym
Przygotowanie
Szynka z karkówki
- Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
 - Solimy, pierzymy
 - Dodajemy rozmaryn
 - Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
 - Wkładamy mięso do szynkowaru
 - Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
 - Wkładamy na min 12 godz. do lodówki
 - Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
 - Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
 - Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
 - Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
 - Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 st. C
 - Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
 - Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
 - Po tym czasie wyjmujemy szynkę
 - Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki
 - Plastry szynki układamy na talerzu
 
Warzywa duszone na maśle klarowanym (lub smalcu)
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w ukośne długie plastry o grubości 0,5cm, a później plastry pokroić w paski o szerokości 0,5cm
 - Cebulę obrać i pokroić w plastry
 - Seler pociąć w długie ukośne paski
 - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
 - Wrzucamy pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler i cykorię
 - Lekko solimy i pieprzymy
 - Zasmażamy 6 minut, co jakiś czas mieszamy
 - Układamy warzywa obok szynki
 
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.
Autor
Lista składników
Szynka z karkówki
- Wieprzowina karkówka (600 g)
 - Sól kłodawska (2.5 g)
 - Rozmaryn suszony (1.5 g)
 - Pieprz czarny (0.5 g)
 
Warzywa duszone
- Cebula (210 g)
 - Pietruszka korzeń (160 g)
 - Cykoria (160 g)
 - Seler naciowy (150 g)
 - Marchew (135 g)
 - Smalec z gęsi (34 g)
 - Sól kłodawska (2.5 g)
 - Pieprz czarny (0.5 g)
 
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.











					
					
