Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówka z szynkowaru z sałatką
Przygotowanie
- Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
- Solimy, pierzymy
- Dodajemy rozmaryn
- Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
- Wkładamy mięso do szynkowaru
- Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
- Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki
- Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
- Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
- Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
- Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
- Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 stopni
- Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
- Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
- Po tym czasie wyjmujemy szynkę
- Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki)
- Plastry szynki układamy na talerzu
- Obok szynki kładziemy sałatę
- Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, kładziemy na sałatę
- Dodajemy ogórki, cebulę
- Paprykę kroimy w paski i dodajemy do sałaty
- Polewamy sosem vinaigrette
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (750 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Sałata rzymska (175 g)
- Sos vinaigrette (100 g)
- Rukola (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
- Pieprz ziołowy (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajecznica z brokułem i grzybami
W garnku gotujemy brokuły we wrzącej wodzie bez przykrycia – ok. 10 minut. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz i pokrojone na drobne kawałki pieczarki Wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania lekkiego…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym
Cebulę obrać i pokroić. Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie…
WIĘCEJ >