fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z szynkowaru z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b2f62c4-17fb-450a-bf58-20db0b19be20-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Przygotowanie

  • Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Solimy, pierzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
  • Wkładamy mięso do szynkowaru
  • Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
  • Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
  • Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
  • Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
  • Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 stopni
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę
  • Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki)
  • Plastry szynki układamy na talerzu
  • Obok szynki kładziemy sałatę
  • Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, kładziemy na sałatę
  • Dodajemy ogórki, cebulę
  • Paprykę kroimy w paski i dodajemy do sałaty
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (750 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pomidor koktajlowy (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Sałata rzymska (175 g)
  • Sos vinaigrette (100 g)
  • Rukola (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Pieprz ziołowy (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Garnek - wysoki, Lodówka, Miska, Nóż, Szybkowar, Szynkowar, Talerz, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Puree z bakłażana

Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >