fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z szynkowaru z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b2f62c4-17fb-450a-bf58-20db0b19be20-1

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Przygotowanie

  • Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Solimy, pierzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
  • Wkładamy mięso do szynkowaru
  • Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
  • Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
  • Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
  • Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
  • Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 stopni
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę
  • Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki)
  • Plastry szynki układamy na talerzu
  • Obok szynki kładziemy sałatę
  • Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, kładziemy na sałatę
  • Dodajemy ogórki, cebulę
  • Paprykę kroimy w paski i dodajemy do sałaty
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego, nie dodajemy do sałatki pomidorów oraz papryki, a sosy przyrządzamy bez dodatku musztardy. Jeśli masz wątpliwości – przejdź do zakładki „Dieta” i poczytaj na temat tej diety.

Pamiętaj, by każdy przepis dopasować do diety, którą aktualnie stosujesz – informacje w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia karkówki z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 0
Porcje: 10
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 1,5 kg karkówki
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)
  • 5 igieł rozmarynu (ok. 1 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 3 plastry ogórka zielonego (ok. 10 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 2 plastry cebuli (20 g)
  • 1 plaster papryki czerwonej (ok. 10 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Lodówka, Szybkowar, Termometr kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką (…)

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna z indykiem

Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku. Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. (…)

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem

Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Kurczaka kroimy w paseczki lub (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl