fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z szynkowaru z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b2f62c4-17fb-450a-bf58-20db0b19be20-1

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Przygotowanie

  • Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Solimy, pierzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
  • Wkładamy mięso do szynkowaru
  • Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
  • Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
  • Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
  • Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
  • Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 stopni
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę
  • Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki)
  • Plastry szynki układamy na talerzu
  • Obok szynki kładziemy sałatę
  • Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, kładziemy na sałatę
  • Dodajemy ogórki, cebulę
  • Paprykę kroimy w paski i dodajemy do sałaty
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego, nie dodajemy do sałatki pomidorów oraz papryki, a sosy przyrządzamy bez dodatku musztardy. Jeśli masz wątpliwości – przejdź do zakładki „Dieta” i poczytaj na temat tej diety.

Pamiętaj, by każdy przepis dopasować do diety, którą aktualnie stosujesz – informacje w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia karkówki z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 750 g karkówki
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)
  • 3 igły rozmarynu (ok. 0,5 g)
  • 1 liść sałaty rzymskiej (35 g)
  • ½ garści rukoli (10 g)
  • 2 plastry ogórka zielonego (ok. 6 g)
  • 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
  • 1 plaster cebuli (10 g)
  • 1 plaster papryki czerwonej (ok. 10 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Lodówka, Szybkowar, Termometr kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >