Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówka z szynkowaru z sałatką
Przygotowanie
- Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
- Solimy, pierzymy
- Dodajemy rozmaryn
- Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
- Wkładamy mięso do szynkowaru
- Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
- Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki
- Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
- Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
- Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
- Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
- Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 stopni
- Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
- Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki
- Po tym czasie wyjmujemy szynkę
- Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki)
- Plastry szynki układamy na talerzu
- Obok szynki kładziemy sałatę
- Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, kładziemy na sałatę
- Dodajemy ogórki, cebulę
- Paprykę kroimy w paski i dodajemy do sałaty
- Polewamy sosem vinaigrette
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego, nie dodajemy do sałatki pomidorów oraz papryki, a sosy przyrządzamy bez dodatku musztardy. Jeśli masz wątpliwości – przejdź do zakładki „Dieta” i poczytaj na temat tej diety.
Pamiętaj, by każdy przepis dopasować do diety, którą aktualnie stosujesz – informacje w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia karkówki z różnymi dodatkami.
Autor
Lista składników
- 750 g karkówki
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz ziołowy (3 g)
- 3 igły rozmarynu (ok. 0,5 g)
- 1 liść sałaty rzymskiej (35 g)
- ½ garści rukoli (10 g)
- 2 plastry ogórka zielonego (ok. 6 g)
- 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
- 1 plaster cebuli (10 g)
- 1 plaster papryki czerwonej (ok. 10 g)
- 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >Lody bananowe
Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia
WIĘCEJ >Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…
WIĘCEJ >Koktajl z masłem orzechowym
Do blendera kielichowego wlewamy wodę Dodajemy śmietankę kokosową, masło orzechowe i kostki lodu Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu
WIĘCEJ >