fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-1-3

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Przygotowanie

Szynka z karkówki

  • Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Solimy, pierzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
  • Wkładamy mięso do szynkowaru
  • Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
  • Wkładamy na min 12 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
  • Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
  • Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
  • Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę
  • Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki
  • Plastry szynki układamy na talerzu

Warzywa duszone na maśle klarowanym (lub smalcu)

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w ukośne długie plastry o grubości 0,5cm, a później plastry pokroić w paski o szerokości 0,5cm
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry
  • Seler pociąć w długie ukośne paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler i cykorię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 6 minut, co jakiś czas mieszamy
  • Układamy warzywa obok szynki

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.

Uwagi

Ilość szynki należy podzielić na około 7-8 porcji, natomiast ilość warzyw podana jest na 1 porcję.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 700 g karkówki wieprzowej lub innej
  • ½ łyżeczki rozmarynu (ok. 3 g)
  • ¼ marchewki (15 g)
  • ¼ pietruszki (20 g)
  • ¼ cebuli (25 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ¼ cykorii (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia, Szybkowar, Termometr kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paluchy kokosowe

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na kilka minut Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formujemy podłużne „bułki” lub „paluchy”, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut lub…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Mizeria paleo

Ogórka obieramy i kroimy na cienkie talarki. Posypujemy ogórka solą i imbirem. Dodajemy śmietankę i koperek . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Pozwalamy się połączyć smakom przez pół godziny.

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >