logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-1-2

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-1-2

Przygotowanie

Szynka z karkówki

  • Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Solimy, pierzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
  • Wkładamy mięso do szynkowaru
  • Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
  • Wkładamy na min 12 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
  • Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
  • Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
  • Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę
  • Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki
  • Plastry szynki układamy na talerzu

Warzywa duszone na maśle klarowanym (lub smalcu)

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w ukośne długie plastry o grubości 0,5cm, a później plastry pokroić w paski o szerokości 0,5cm
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry
  • Seler pociąć w długie ukośne paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler i cykorię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 6 minut, co jakiś czas mieszamy
  • Układamy warzywa obok szynki

Rady dietetyka

Na AIP nie należy używać pieprzu.

Uwagi

Ilość szynki należy podzielić na około 7-8 porcji, natomiast ilość warzyw jest podana na 1 porcję

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej lub innej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ½ marchewki
  • ½ pietruszki
  • ½ cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ cykorii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Patelnia, Szybkowar, Termometr kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i (…)

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę (…)

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu (…)

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl