fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Przygotowanie

Szynka z karkówki

  • Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Solimy, pierzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie
  • Wkładamy mięso do szynkowaru
  • Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar
  • Wkładamy na min 12 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy dwie godziny wcześniej szynkowar z lodówki
  • Przygotowujemy duży garnek, który będzie wyższy od szynkowaru
  • Wlewamy do garnka wodę i zagotowujemy
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar (dobrze by było jakby woda była z centymetr niżej niż pokrywka)
  • Wkładamy sondę z termometru do szynkowaru i gotujemy na minimalnym ogniu do temperatury 75 st. C
  • Wyjmujemy szynkowar, odstawiamy do ostygnięcia
  • Zimny szynkowar wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkę
  • Kroimy w plastry (najwygodniej przekroić na 4 część jak tort i później kroić plastry z każdej ćwiartki
  • Plastry szynki układamy na talerzu

Warzywa duszone na maśle klarowanym (lub smalcu)

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w ukośne długie plastry o grubości 0,5cm, a później plastry pokroić w paski o szerokości 0,5cm
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry
  • Seler pociąć w długie ukośne paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler i cykorię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 6 minut, co jakiś czas mieszamy
  • Układamy warzywa obok szynki

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Szynka z karkówki

  • Wieprzowina karkówka (600 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa duszone

  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Cykoria (160 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Seler nać (150 g)
  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Smalec z gęsi (34 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Szybkowar, Szynkowar, Talerz, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Sałatka z jajkiem

Jajka gotujemy na półtwardo, wrzucając je do gotującej się wody na 7 minut. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą. Gdy jajka się ugotują przekładamy je do miski z zimną wodą, a chwilę później…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >