fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf23d23cf-310f-4166-b8ba-6186e914145c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Przygotowanie

  • Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika
  • Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu
  • Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby
  • Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki i wkładamy do czystej miski
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Warzywa wsypujemy do miski z rybami
  • Dodajemy oliwę, lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy na noc (lub na 12 godz.) do lodówki
  • Ziemniaki zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zaczynamy gotować do miękkości (czyli około 20 min od momentu zagotowania)
  • Rozgrzewamy patelnię z masłem
  • Kładziemy ryby (wyjąć tak, żeby warzywa zostały w misce)
  • Smażymy ryby z obu stron po 4 min na średnim ogniu
  • Zasypujemy warzywami i rodzynkami
  • Zalewamy rosołem
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 15 min na średnim ogniu i wyłączamy palnik
  • Ziemniaki odcedzamy z wody
  • Nakładamy rybę z sosem na talerze, obok kładziemy ziemniaki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na karpia w warzywach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Karp (świeży) (320 g)
  • Ziemniak (250 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Marchew (świeża) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czernina, czarna polewka

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę  W garnku rozpuszczamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min Zalewamy rosołem Wątróbkę i serca kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Śliwki i morele kroimy…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…

WIĘCEJ >