fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf23d23cf-310f-4166-b8ba-6186e914145c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Przygotowanie

  • Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika
  • Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu
  • Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby
  • Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki i wkładamy do czystej miski
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Warzywa wsypujemy do miski z rybami
  • Dodajemy oliwę, lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy na noc (lub na 12 godz.) do lodówki
  • Ziemniaki zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zaczynamy gotować do miękkości (czyli około 20 min od momentu zagotowania)
  • Rozgrzewamy patelnię z masłem
  • Kładziemy ryby (wyjąć tak, żeby warzywa zostały w misce)
  • Smażymy ryby z obu stron po 4 min na średnim ogniu
  • Zasypujemy warzywami i rodzynkami
  • Zalewamy rosołem
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 15 min na średnim ogniu i wyłączamy palnik
  • Ziemniaki odcedzamy z wody
  • Nakładamy rybę z sosem na talerze, obok kładziemy ziemniaki

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz również przygotować karpia w warzywach (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 filety karpia (320 g)
  • ¼ marchewki (30 g)
  • ¼ pietruszki (40 g)
  • ¼ selera w korzeniu (ok. 45 g)
  • ¼ cebuli (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 garść rodzynek (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 250 g obranych ziemniaków

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >