fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf23d23cf-310f-4166-b8ba-6186e914145c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Przygotowanie

  • Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika
  • Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu
  • Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby
  • Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki i wkładamy do czystej miski
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Warzywa wsypujemy do miski z rybami
  • Dodajemy oliwę, lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy na noc (lub na 12 godz.) do lodówki
  • Ziemniaki zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zaczynamy gotować do miękkości (czyli około 20 min od momentu zagotowania)
  • Rozgrzewamy patelnię z masłem
  • Kładziemy ryby (wyjąć tak, żeby warzywa zostały w misce)
  • Smażymy ryby z obu stron po 4 min na średnim ogniu
  • Zasypujemy warzywami i rodzynkami
  • Zalewamy rosołem
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 15 min na średnim ogniu i wyłączamy palnik
  • Ziemniaki odcedzamy z wody
  • Nakładamy rybę z sosem na talerze, obok kładziemy ziemniaki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na karpia w warzywach.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Karp (świeży) (320 g)
  • Ziemniak (250 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Marchew (świeża) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…

WIĘCEJ >