Pieczony karp zaprawiany w warzywach
Pieczony karp zaprawiany w warzywach
Przygotowanie
- Rybę kroimy na 4 kawałki
- Warzywa obieramy
- Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach
- Cebulę kroimy w półksiężyce
- Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek
- Dodajemy rybę do warzyw i mieszamy
- Przykrywamy folią spożywczą
- Wkładamy do lodówki na minimum 10 godz.
- Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik
- W naczyniu żaroodpornym rozkładamy rybę z warzywami
- Pieczemy w 190 st.C przez 20 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przyrządzenia karpia w sosie rodzynkowym – koniecznie wypróbuj ten przepis.
Autor
Lista składników
- 1 filet z karpia (160 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 plaster selera (60 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 łyżki majeranku (20 g)
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >Potrawka z chorizo
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy
WIĘCEJ >Śniadaniowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…
WIĘCEJ >