Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Przygotowanie
- Włączamy ekspres
- W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy)
- Robimy espresso
- Nagrzewamy dyszę do spieniania
- Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem
- Wlewamy spienione mleko do szklanki
- Z góry małym strumieniem wlewamy kawę
Rady dietetyka
Możesz zrobić własne mleko kokosowe, przepis znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Jeśli kupujesz mleko „gotowe” w sklepie, czytaj etykiety. Zwracaj uwagę na to, aby miało min. 20% tłuszczu kokosowego.
Nie polecamy kawy rozpuszczalnej. Możesz zrobić kawę w ekspresie, kawiarce lub tzw. „polską po turecku” – zalewajkę.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Kawa (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet ze szpinakiem
Cebulę i czosnek drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem Szpinak kroimy na drobne kawałki Jajka mieszamy ze szpinakiem (można też całość zmiksować blenderem) Jajeczną masę wlewamy na patelnię…
WIĘCEJ >Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi
Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron. Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Imbir kroimy drobno Pocięte warzywa…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Krem jaglano-kokosowy
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…
WIĘCEJ >