fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz8-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Przygotowanie

  • Włączamy ekspres
  • W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy)
  • Robimy espresso
  • Nagrzewamy dyszę do spieniania
  • Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem
  • Wlewamy spienione mleko do szklanki
  • Z góry małym strumieniem wlewamy kawę

Rady dietetyka

Możesz zrobić własne mleko kokosowe, przepis znajdziesz w powiązanych przepisach. Jeśli kupujesz mleko „gotowe” w sklepie, czytaj etykiety. Zwracaj uwagę na to, żeby miało minimum 20% tłuszczu kokosowego.

Nie polecamy kawy rozpuszczalnej. Możesz zrobić kawę w ekspresie, kawiarce lub tzw. „polską po turecku” – zalewajkę.

Uwagi

Mleko kokosowe nie ma kazeiny, więc nie ubije się tak jak mleko krowie. Nie wyjdzie nam café latte, gdyż warstwy powstaną, ale utrzymają się tylko przez chwilę. Jeśli nie masz ekspresu, przygotuj kawę w tradycyjny sposób, a mleko kokosowe spień blenderem lub spieniaczem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 porcja kawy (10 g), od Ciebie zależy ile będzie wody

Potrzebny sprzęt

Ekspres do kawy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min Odcedzamy na sicie Cebulę i…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Krem z grochu żółtego

Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…

WIĘCEJ >