fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz8-2-6

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Przygotowanie

  • Włączamy ekspres
  • W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy)
  • Robimy espresso
  • Nagrzewamy dyszę do spieniania
  • Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem
  • Wlewamy spienione mleko do szklanki
  • Z góry małym strumieniem wlewamy kawę

Rady dietetyka

Możesz zrobić własne mleko kokosowe, przepis znajdziesz w powiązanych przepisach. Jeśli kupujesz mleko „gotowe” w sklepie, czytaj etykiety. Zwracaj uwagę na to, żeby miało minimum 20% tłuszczu kokosowego.

Nie polecamy kawy rozpuszczalnej. Możesz zrobić kawę w ekspresie, kawiarce lub tzw. „polską po turecku” – zalewajkę.

Uwagi

Mleko kokosowe nie ma kazeiny, więc nie ubije się tak jak mleko krowie. Nie wyjdzie nam café latte, gdyż warstwy powstaną, ale utrzymają się tylko przez chwilę. Jeśli nie masz ekspresu, przygotuj kawę w tradycyjny sposób, a mleko kokosowe spień blenderem lub spieniaczem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 porcja kawy (10 g), od Ciebie zależy ile będzie wody

Potrzebny sprzęt

Ekspres do kawy
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…

WIĘCEJ >