fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz8-2-6

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Przygotowanie

  • Włączamy ekspres
  • W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy)
  • Robimy espresso
  • Nagrzewamy dyszę do spieniania
  • Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem
  • Wlewamy spienione mleko do szklanki
  • Z góry małym strumieniem wlewamy kawę

Rady dietetyka

Możesz zrobić własne mleko kokosowe, przepis znajdziesz w powiązanych przepisach. Jeśli kupujesz mleko „gotowe” w sklepie, czytaj etykiety. Zwracaj uwagę na to, żeby miało minimum 20% tłuszczu kokosowego.

Nie polecamy kawy rozpuszczalnej. Możesz zrobić kawę w ekspresie, kawiarce lub tzw. „polską po turecku” – zalewajkę.

Uwagi

Mleko kokosowe nie ma kazeiny, więc nie ubije się tak jak mleko krowie. Nie wyjdzie nam café latte, gdyż warstwy powstaną, ale utrzymają się tylko przez chwilę. Jeśli nie masz ekspresu, przygotuj kawę w tradycyjny sposób, a mleko kokosowe spień blenderem lub spieniaczem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 porcja kawy (10 g), od Ciebie zależy ile będzie wody

Potrzebny sprzęt

Ekspres do kawy
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >