Domowe mleko kokosowe
Domowe mleko kokosowe
Przygotowanie
- Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło.
- Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy materiał w kulkę i mocno wyciskamy pozostałości z wiórek.
- Można je ponownie zblendować z dodatkiem wrzątku i powtórzyć proces wyciskania mleka.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Mleko przechowujemy w lodówce. Po pewnym czasie w niskiej temp. na wierzchu zbierze się tłuszcz i stwardnieje. Wystarczy przed użyciem rozbić tę warstwę, wymieszać i podgrzać swoją porcję mleka, tak by znów było jednolite.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wiórki kokosowe (180 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta szparagowa z mięsem mielonym
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >Sałatka z kalafiora i batatu
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szynkę kroimy…
WIĘCEJ >Zielone smoothie mocy
Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.
WIĘCEJ >