fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowe mleko kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce51e20fe-2ced-4fc9-a0cd-e438bf9b0a82-1

Domowe mleko kokosowe

Przygotowanie

  • Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło.
  • Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy materiał w kulkę i mocno wyciskamy pozostałości z wiórek.
  • Można je ponownie zblendować z dodatkiem wrzątku i powtórzyć proces wyciskania mleka.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Mleko przechowujemy w lodówce. Po pewnym czasie w niskiej temp. na wierzchu zbierze się tłuszcz i stwardnieje. Wystarczy przed użyciem rozbić tę warstwę, wymieszać i podgrzać swoją porcję mleka, tak by znów było jednolite.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 60
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 szklanki wiórek kokosowych (180 g)
  • 8 szklanek wody (2 l)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Gaza, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Czarny hummus

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia  Sezam,…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >