fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowe mleko kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce51e20fe-2ced-4fc9-a0cd-e438bf9b0a82-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Domowe mleko kokosowe

Przygotowanie

  • Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło.
  • Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy materiał w kulkę i mocno wyciskamy pozostałości z wiórek.
  • Można je ponownie zblendować z dodatkiem wrzątku i powtórzyć proces wyciskania mleka.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Mleko przechowujemy w lodówce. Po pewnym czasie w niskiej temp. na wierzchu zbierze się tłuszcz i stwardnieje. Wystarczy przed użyciem rozbić tę warstwę, wymieszać i podgrzać swoją porcję mleka, tak by znów było jednolite.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wiórki kokosowe (180 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Gaza, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl jagodowy

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu

WIĘCEJ >

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Chrzan kokosowy: Chrzan obieramy obieraczką do warzyw Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach Dodajemy sok wyciśniętej cytryny Dodajemy mleko kokosowe Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy –…

WIĘCEJ >

Czekoladowy mus

Wszystkie składniki blendujemy na mus. Podajemy.

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >