logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowe mleko kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce51e20fe-2ced-4fc9-a0cd-e438bf9b0a82

Domowe mleko kokosowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce51e20fe-2ced-4fc9-a0cd-e438bf9b0a82

Przygotowanie

  • Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło.
  • Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy materiał w kulkę i mocno wyciskamy pozostałości z wiórek.
  • Można je ponownie zblendować z dodatkiem wrzątku i powtórzyć proces wyciskania mleka.

Uwagi

Mleko przechowujemy w lodówce. Po pewnym czasie w niskiej temperaturze na wierzchu zbierze się tłuszcz i stwardnieje. Wystarczy przed użyciem rozbić tę warstwę, wymieszać i podgrzać swoją porcję mleka, aby znów było jednolite.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 60
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 180 g wiórek kokosowych
  • 8 szklanek wody

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Gaza, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową

Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać (…)

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny (…)

WIĘCEJ >

Minestrone

Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i (…)

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl