fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko makowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc40a2ad0-78c7-49fe-92d9-59267f9ef79a-1

Mleko makowe

Przygotowanie

  • Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc.
  • Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego naczynia przez drobne sitko i umieszczoną na nim gazę.
  • Można spożywać zarówno samo jak i używać jako bazy do koktajli.

Rady dietetyka

Mak może być dobrym źródłem wapnia w diecie osób, które nie spożywają nabiału.

Uwagi

Pozostałości po wyciśnięciu mleka nadają się do użycia w deserach lub słodkich obiadach. Sprawdź przepis na żytnio-orkiszowe kopytka z makiem

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 szklanka maku niebieskiego (140 g)
  • 800 ml wody przegotowanej
  • 1-2 łyżki miodu / syropu klonowego / z agawy (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Gaza, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >

Zielona sałatka

Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski. Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do…

WIĘCEJ >

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >