Mleko makowe
Mleko makowe
Przygotowanie
- Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc.
- Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego naczynia przez drobne sitko i umieszczoną na nim gazę.
- Można spożywać zarówno samo jak i używać jako bazy do koktajli.
Rady dietetyka
Mak może być dobrym źródłem wapnia w diecie osób, które nie spożywają nabiału.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Pozostałości po wyciśnięciu mleka nadają się do użycia w deserach lub słodkich obiadach. Sprawdź przepis na żytnio-orkiszowe kopytka z makiem.
Autor
Lista składników
- Woda (800 ml)
- Mak niebieski (140 g)
- Miód lipowy (48 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Mini ratatuj (ratatouille)
Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Wegański rosół
Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…
WIĘCEJ >