Mleko makowe
Mleko makowe
Przygotowanie
- Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc.
- Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego naczynia przez drobne sitko i umieszczoną na nim gazę.
- Można spożywać zarówno samo jak i używać jako bazy do koktajli.
Rady dietetyka
Mak może być dobrym źródłem wapnia w diecie osób, które nie spożywają nabiału.
Uwagi
Pozostałości po wyciśnięciu mleka nadają się do użycia w deserach lub słodkich obiadach. Sprawdź przepis na żytnio-orkiszowe kopytka z makiem
Autor
Lista składników
- 1 szklanka maku niebieskiego (140 g)
- 800 ml wody przegotowanej
- 1-2 łyżki miodu / syropu klonowego / z agawy (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Kokojabłotka
Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…
WIĘCEJ >Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >