fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko makowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc40a2ad0-78c7-49fe-92d9-59267f9ef79a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Mleko makowe

Przygotowanie

  • Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc.
  • Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego naczynia przez drobne sitko i umieszczoną na nim gazę.
  • Można spożywać zarówno samo jak i używać jako bazy do koktajli.

Rady dietetyka

Mak może być dobrym źródłem wapnia w diecie osób, które nie spożywają nabiału.

Uwagi

Pozostałości po wyciśnięciu mleka nadają się do użycia w deserach lub słodkich obiadach. Sprawdź przepis na żytnio-orkiszowe kopytka z makiem

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 szklanka maku niebieskiego (140 g)
  • 800 ml wody przegotowanej
  • 1-2 łyżki miodu / syropu klonowego / z agawy (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Gaza, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >