fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko makowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc40a2ad0-78c7-49fe-92d9-59267f9ef79a-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mleko makowe

Przygotowanie

  • Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc.
  • Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego naczynia przez drobne sitko i umieszczoną na nim gazę.
  • Można spożywać zarówno samo jak i używać jako bazy do koktajli.

Rady dietetyka

Mak może być dobrym źródłem wapnia w diecie osób, które nie spożywają nabiału.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Pozostałości po wyciśnięciu mleka nadają się do użycia w deserach lub słodkich obiadach. Sprawdź przepis na żytnio-orkiszowe kopytka z makiem.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (800 ml)
  • Mak niebieski (140 g)
  • Miód lipowy (48 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Gaza, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Wegański rosół

Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…

WIĘCEJ >