logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko makowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc40a2ad0-78c7-49fe-92d9-59267f9ef79a

Mleko makowe

Przygotowanie

  • Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc.
  • Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego naczynia przez drobne sitko i umieszczoną na nim gazę.
  • Można spożywać zarówno samo jak i używać jako bazy do koktajli.

Rady dietetyka

Mak może być dobrym źródłem wapnia w diecie osób, które nie jedzą nabiału.

Uwagi

Pozostałości po wyciśnięciu mleka nadają się do użycia w deserach czy słodkich obiadach. Sprawdź przepis na Żytnio-orkiszowe kopytka z makiem

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 800 ml wody przegotowanej
  • 1-2 łyżki miodu / syropu klonowego / z agawy

Potrzebny sprzęt

Blender, Gaza, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 (…)

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko (…)

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i (…)

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl