fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kopytka żytnie z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf919f14-8cc7-49ee-a0d5-aa674033c8bf-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kopytka żytnie z makiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w powstałą dziurę dodajemy pół na pół mąkę ziemniaczaną i mąkę żytnią.
  • Z powrotem dodajemy wyciągnięte ziemniaki, a także jajko, po czym dokładnie mieszamy masę na kopytka.
  • Na blacie lub stolnicy wysypanej mąką żytnią lub orkiszową formujemy wałki, spłaszczamy i kroimy kopytka.
  • Gotujemy je we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
  • Gotowe kopytka przekładamy do kolejnego naczynia, gdzie dodajemy masło, miód oraz mak.
  • Dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła oraz miodu. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Do kopytek możemy użyć maku jaki pozostanie po zrobieniu mleka makowego (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Mak zmielony (60 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Mąka żytnia (24 g)
  • Mąka ziemniaczana (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - duży, Miska, Sitko, Stolnica, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >