fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kopytka żytnie z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf919f14-8cc7-49ee-a0d5-aa674033c8bf-1

Kopytka żytnie z makiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w powstałą dziurę dodajemy pół na pół mąkę ziemniaczaną i mąkę żytnią.
  • Z powrotem dodajemy wyciągnięte ziemniaki, a także jajko, po czym dokładnie mieszamy masę na kopytka.
  • Na blacie lub stolnicy wysypanej mąką żytnią lub orkiszową formujemy wałki, spłaszczamy i kroimy kopytka.
  • Gotujemy je we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
  • Gotowe kopytka przekładamy do kolejnego naczynia, gdzie dodajemy masło, miód oraz mak.
  • Dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła oraz miodu. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Kopytka można podawać dodatkowo posypane orzechami włoskimi. Do kopytek możemy użyć maku jaki pozostanie po zrobieniu mleka makowego (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki żytnej jasnej
  • 6 łyżek maku mielonego (60 g)
  • 1-2 łyżki miodu (50 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Tłuczek do ziemniaków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Sojowe kotlety mielone

Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części. Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek…

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…

WIĘCEJ >