fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kopytka żytnie z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf919f14-8cc7-49ee-a0d5-aa674033c8bf-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kopytka żytnie z makiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w powstałą dziurę dodajemy pół na pół mąkę ziemniaczaną i mąkę żytnią.
  • Z powrotem dodajemy wyciągnięte ziemniaki, a także jajko, po czym dokładnie mieszamy masę na kopytka.
  • Na blacie lub stolnicy wysypanej mąką żytnią lub orkiszową formujemy wałki, spłaszczamy i kroimy kopytka.
  • Gotujemy je we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
  • Gotowe kopytka przekładamy do kolejnego naczynia, gdzie dodajemy masło, miód oraz mak.
  • Dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła oraz miodu. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Kopytka można podawać dodatkowo posypane orzechami włoskimi. Do kopytek możemy użyć maku jaki pozostanie po zrobieniu mleka makowego (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki żytnej jasnej
  • 6 łyżek maku mielonego (60 g)
  • 1-2 łyżki miodu (50 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Kokosowa karkówka z warzywami

Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc) Rozgrzewamy patelnię Smażymy mięso z warzywami…

WIĘCEJ >