logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Kopytka żytnie z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf919f14-8cc7-49ee-a0d5-aa674033c8bf

Kopytka żytnie z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf919f14-8cc7-49ee-a0d5-aa674033c8bf

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w powstałą dziurę dodajemy pół na pół mąkę ziemniaczaną i mąkę żytnią.
  • Z powrotem dodajemy wyciągnięte ziemniaki, a także jajko, po czym dokładnie mieszamy masę na kopytka.
  • Na blacie lub stolnicy wysypanej mąką żytnią lub orkiszową formujemy wałki, spłaszczamy i kroimy kopytka.
  • Gotujemy je we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
  • Gotowe kopytka przekładamy do kolejnego naczynia, gdzie dodajemy masło, miód oraz mak.
  • Dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła oraz miodu. 

Rady dietetyka

Danie jest wystarczająco kaloryczne, aby podać je na obiad!

Uwagi

Kopytka można podawać dodatkowo posypane orzechami włoskimi. Do kopytek można użyć maku jaki pozostanie po zrobieniu Mleka makowego.

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki żytnej jasnej
  • ok. 60 g maku mielonego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól

Potrzebny sprzęt

Garnek, Tłuczek do ziemniaków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Szparagowa carbonara

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się (…)

WIĘCEJ >

Zielone smoothie mocy

Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl