fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko kokosowe – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87402365-6405-4bbe-a224-b692703cdf25-1

Mleko kokosowe – własnej roboty

Przygotowanie

  • Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa)
  • Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste sito
  • Kolejnym krokiem jest obranie skóry z miąższu
  • W tym celu najlepiej pokroić kokos na 2-3 cm paski i obrać obieraczką do warzyw lub nożykiem
  • Obrany kokos trzemy na tarce na grubych oczkach (najlepiej i najszybciej na elektrycznej tarce)
  • Uzyskujemy w ten sposób wiórki kokosowe
  • Wiórki kokosowe (czy to suche, czy z kokosa) wkładamy do garnka i zalewamy 0,75 l zimnej wody z kranu
  • Wstawiamy na kuchenkę i zagotowujemy
  • Wyłączamy ogień i czekamy aż masa ostygnie na tyle, by dało się włożyć do środka rękę
  • Bierzemy blender ręczny i miksujemy około 3-4 minut
  • Bierzemy garnek, kładziemy na nim sito, na sitko rozkładamy gazę
  • Nakładamy masę kokosową i wyciskamy wiórki przez gazę aż przestanie lecieć mleko kokosowe
  • Suche wytłoki odkładamy do jakiegoś pudełka
  • Na sito nakładamy resztę masy kokosowej i tak samo wyciskamy
  • Wszystkie suche wytłoki wkładamy do pustego garnka i zalewamy 0,75 l zimnej wody
  • Zagotowujmy, wyłączamy ogień, czekamy aż masa kokosowa przestygnie na tyle, żeby dało się włożyć rękę
  • Miksujemy blenderem masę kokosową przez 3-4 minuty
  • Przekładamy na sito z gazą i wyduszamy aż mleko przestanie lecieć z masy
  • Oba otrzymane mleka zlewamy przez gęste sitko do jednego garnka i zagotowujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by uwzględnić picie alternatywnych mlek pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Suche wytłoki możemy rozłożyć na blaszkach i wysuszyć w piekarniku (w temp. 100 st. C przez 20 minut, należy zamieszać i piec jeszcze z 20 minut). Następnie odkładamy blaszkę z suchymi wytłokami na półkę i 2 dni czekamy aż same doschną (ze dwa razy dziennie mieszamy, żeby równo schło). Wysuszone wytłoki mielimy partiami w młynku do kawy przez 1 minutę. Gorące mleko po zagotowaniu najlepiej jest przelać w słoiki, które muszą ostygnąć. (szklane naczynia mogą pęknąć, a plastikowe naczynia się stopią).

Mleko można spokojnie zamrozić. Należy to jednak robić w plastikowych naczyniach ( szklane mogą pęknąć).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

(na około 1,5 l mleka kokosowego):

  • 250 g miąższu kokosa lub wiórków kokosowych
  • 1,5 l wody z kranu

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Garnek - duży, Gaza, Młotek, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do (…)

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl