fbpx
logo
Szukaj
open close

Mleko kokosowe – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87402365-6405-4bbe-a224-b692703cdf25-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mleko kokosowe – własnej roboty

Przygotowanie

  • Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa)
  • Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste sito
  • Kolejnym krokiem jest obranie skóry z miąższu
  • W tym celu najlepiej pokroić kokos na 2-3 cm paski i obrać obieraczką do warzyw lub nożykiem
  • Obrany kokos trzemy na tarce na grubych oczkach (najlepiej i najszybciej na elektrycznej tarce)
  • Uzyskujemy w ten sposób wiórki kokosowe
  • Wiórki kokosowe (czy to suche, czy z kokosa) wkładamy do garnka i zalewamy 0,75 l zimnej wody z kranu
  • Wstawiamy na kuchenkę i zagotowujemy
  • Wyłączamy ogień i czekamy aż masa ostygnie na tyle, by dało się włożyć do środka rękę
  • Bierzemy blender ręczny i miksujemy około 3-4 minut
  • Bierzemy garnek, kładziemy na nim sito, na sitko rozkładamy gazę
  • Nakładamy masę kokosową i wyciskamy wiórki przez gazę aż przestanie lecieć mleko kokosowe
  • Suche wytłoki odkładamy do jakiegoś pudełka
  • Na sito nakładamy resztę masy kokosowej i tak samo wyciskamy
  • Wszystkie suche wytłoki wkładamy do pustego garnka i zalewamy 0,75 l zimnej wody
  • Zagotowujmy, wyłączamy ogień, czekamy aż masa kokosowa przestygnie na tyle, żeby dało się włożyć rękę
  • Miksujemy blenderem masę kokosową przez 3-4 minuty
  • Przekładamy na sito z gazą i wyduszamy aż mleko przestanie lecieć z masy
  • Oba otrzymane mleka zlewamy przez gęste sitko do jednego garnka i zagotowujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Mleko można zamrozić. Należy to jednak robić w plastikowych naczyniach (szklane mogą pęknąć).

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1500 ml)
  • Wiórki kokosowe (250 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Gaza, Miska, Młotek, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…

WIĘCEJ >

Twarożek z miodem

Ser wkładamy do miski i polewamy miodem

WIĘCEJ >