logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mleko kokosowe – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87402365-6405-4bbe-a224-b692703cdf25

Mleko kokosowe – własnej roboty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87402365-6405-4bbe-a224-b692703cdf25

Przygotowanie

  • Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa)
  • Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste sito
  • Kolejnym krokiem jest obranie skóry z miąższu
  • W tym celu najlepiej pokroić kokos na 2-3 cm paski i obrać obieraczką do warzyw lub nożykiem
  • Obrany kokos trzemy na tarce na grubych oczkach (najlepiej i najszybciej na elektrycznej tarce)
  • Uzyskujemy w ten sposób wiórki kokosowe
  • Wiórki kokosowe (czy to suche, czy z kokosa) wkładamy do garnka i zalewamy 0,75 l zimnej wody z kranu
  • Wstawiamy na kuchenkę i zagotowujemy
  • Wyłączamy ogień i czekamy aż masa ostygnie na tyle, by dało się włożyć do środka rękę
  • Bierzemy blender ręczny i miksujemy około 3-4 minut
  • Bierzemy garnek, kładziemy na nim sito, na sitko rozkładamy gazę
  • Nakładamy masę kokosową i wyciskamy wiórki przez gazę aż przestanie lecieć mleko kokosowe
  • Suche wytłoki odkładamy do jakiegoś pudełka
  • Na sito nakładamy resztę masy kokosowej i tak samo wyciskamy
  • Wszystkie suche wytłoki wkładamy do pustego garnka i zalewamy 0,75 l zimnej wody
  • Zagotowujmy, wyłączamy ogień, czekamy aż masa kokosowa przestygnie na tyle, żeby dało się włożyć rękę
  • Miksujemy blenderem masę kokosową przez 3-4 minuty
  • Przekładamy na sito z gazą i wyduszamy aż mleko przestanie lecieć z masy
  • Oba otrzymane mleka zlewamy przez gęste sitko do jednego garnka i zagotowujemy

Uwagi

Suche wytłoki możemy rozłożyć na blaszkach, wysuszyć w piekarniku (100 stopni przez 20 min, zamieszać i jeszcze z 20 minut). Następnie odkładamy blaszkę z suchymi wytłokami gdzieś na półkę i dwa dni czekamy aż same doschną (ze dwa razy dziennie mieszamy, żeby równo schło). Wysuszone wytłoki mielimy partiami w młynku do kawy przez minutę
Gorące mleko, po zagotowaniu najlepiej przelać w słoiki, ale musi przestygnąć, takie świeże po zagotowaniu jest za gorące i słoiki pękną (a plastikowe naczynia się stopią)
Mleko można spokojnie mrozić. Należy to jednak robić w plastikowych naczyniach, bo szklane pękną
Blender ręczny musi mieć moc minimum 450W

Autor

Paweł Jackowski
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

(na około 1,5 l mleka kokosowego):

  • 250 g miąższu kokosa lub wiórków kokosowych
  • 1,5 l wody z kranu

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Garnek - duży, Gaza, Młotek, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler (…)

WIĘCEJ >

Praliny kokosowe

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej (…)

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl