Klasyczne fondue serowe
Klasyczne fondue serowe
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy na pół, a następnie nacieramy nim wnętrze rondla
- Do rondla wlewamy bulion, dodajemy musztardę i gotujemy na średnim ogniu, dokładnie mieszając
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do rondla wrzucamy małą garść sera i mieszamy, zataczając łyżką ósemki
- Stopniowo dodajemy w ten sposób pozostały ser i mieszamy na gładką masę
- Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, aby nieco zagęścić fondue
- Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy nasiona i kroimy owoce w cienkie cząstki
- Masę serową przenosimy do miski i podajemy z owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia fondue.
Autor
Lista składników
- Jabłko (360 g)
- Ser Gruyère (300 g)
- Gruszka (260 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Musztarda (20 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Hawajskie kotlety wieprzowe
Ananasa odsączamy z zalewy i zostawiamy ok. 1/4 syropu, który przelewamy do miski Do syropu dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, a następnie obtaczamy w nim mięso Miskę z mięsem przykrywamy folią i odkładamy na ok….
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – pingwinek
Z chleba wycinamy kawałki na kształt pingwinka (tak jak na załączonym obrazku) Następnie większą część chleba smarujemy twarogiem Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nóżek Z papryk wycinamy trójkąty Z parmezanu odcinamy pasek Oliwki…
WIĘCEJ >Kalmary z pieprzem
Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Kalmary kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, a następnie kroimy kalmary w paski o…
WIĘCEJ >