fbpx
logo
Szukaj
open close

Klasyczne fondue serowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9dd55f2-1c64-4e1d-ae5b-bdf347cd4a85
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klasyczne fondue serowe

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i kroimy na pół, a następnie nacieramy nim wnętrze rondla
  • Do rondla wlewamy bulion, dodajemy musztardę i gotujemy na średnim ogniu, dokładnie mieszając
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wrzucamy małą garść sera i mieszamy, zataczając łyżką ósemki
  • Stopniowo dodajemy w ten sposób pozostały ser i mieszamy na gładką masę
  • Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, aby nieco zagęścić fondue
  • Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy nasiona i kroimy owoce w cienkie cząstki
  • Masę serową przenosimy do miski i podajemy z owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia fondue.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Ser Gruyère (300 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Makaron z dwoma serami

Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >

Duszona brukselka

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >