Klasyczne fondue serowe
Klasyczne fondue serowe
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy na pół, a następnie nacieramy nim wnętrze rondla
- Do rondla wlewamy bulion, dodajemy musztardę i gotujemy na średnim ogniu, dokładnie mieszając
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do rondla wrzucamy małą garść sera i mieszamy, zataczając łyżką ósemki
- Stopniowo dodajemy w ten sposób pozostały ser i mieszamy na gładką masę
- Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, aby nieco zagęścić fondue
- Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy nasiona i kroimy owoce w cienkie cząstki
- Masę serową przenosimy do miski i podajemy z owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia fondue.
Autor
Lista składników
- Jabłko (360 g)
- Ser Gruyère (300 g)
- Gruszka (260 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Musztarda (20 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z dwoma serami
Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…
WIĘCEJ >Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >Duszona brukselka
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)
WIĘCEJ >Frytki z dyni
Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…
WIĘCEJ >