Fondue czekoladowe z owocami
Fondue czekoladowe z owocami
Przygotowanie
- Czekoladę łamiemy na kawałki
- Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym
- Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać!
- Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub do przygotowanego naczynia
- Owoce kroimy na takie kawałki, żeby łatwo było je wkładać od razu do ust
- Nakładamy owoce do miseczek
- Owoce nadziewamy albo widelcem, albo patyczkami od szaszłyków, zanurzamy w gorącej czekoladzie i jemy ze smakiem 🙂
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 1 gorzka czekolada (100 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
- 2 plastry arbuza (700 g)
- 2 gruszki (260 g)
- 2 jabłka (360 g)
- 2 banany (240 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z mango, pomarańczą i granatem
Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…
WIĘCEJ >