fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosanki z kaszy jaglanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99be9bbf-4079-4472-b661-040b4b75f387-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosanki z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy.
  • Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc.
  • Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1 cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • Odstawiamy do zastygnięcia.
  • Warto schłodzić w lodówce.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 kokosanek, a jedna porcja to ok. 3 kokosanki.

Uwagi

Można również użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej lub np. czekolady słodzonej ksylitolem.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich (ok. 60 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (14 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 50 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z owocami

Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Kiszone buraki

Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…

WIĘCEJ >

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., Miksujemy 5-8 sekund Wsypujemy do miski Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach,…

WIĘCEJ >