fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosanki z kaszy jaglanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99be9bbf-4079-4472-b661-040b4b75f387-1

Kokosanki z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy.
  • Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc.
  • Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1 cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • Odstawiamy do zastygnięcia.
  • Warto schłodzić w lodówce.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 kokosanek, a jedna porcja to ok. 3 kokosanki.

Uwagi

Można również użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej lub np. czekolady słodzonej ksylitolem.

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich (ok. 60 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (14 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 50 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym

Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki 

WIĘCEJ >