fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosanki z kaszy jaglanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99be9bbf-4079-4472-b661-040b4b75f387-1

Kokosanki z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy.
  • Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc.
  • Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1 cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • Odstawiamy do zastygnięcia.
  • Warto schłodzić w lodówce.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 kokosanek, a jedna porcja to ok. 3 kokosanki.

Uwagi

Można również użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej lub np. czekolady słodzonej ksylitolem.

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich (ok. 60 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (14 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 50 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >

Daktyle suszone z pestką

Usunąć pestki Zjeść

WIĘCEJ >