Kokosanki z kaszy jaglanej
Kokosanki z kaszy jaglanej
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy.
- Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc.
- Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1 cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Odstawiamy do zastygnięcia.
- Warto schłodzić w lodówce.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Kasza jaglana (150 g)
- Orzech włoski (60 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Wanilia ekstrakt (5 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Frittata z sowami (kaniami)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez…
WIĘCEJ >Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Komosanka z nasionami
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy komosę, przyprawy oraz siemię lniane i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając Jaja wybijamy do blendera i…
WIĘCEJ >