logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosanki z kaszy jaglanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99be9bbf-4079-4472-b661-040b4b75f387

Kokosanki z kaszy jaglanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99be9bbf-4079-4472-b661-040b4b75f387

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy.
  • Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc.
  • Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1 cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • Odstawiamy do zastygnięcia.
  • Warto schłodzić w lodówce.

Uwagi

Można też użyć dobrej jakości czekolady mlecznej lub np. czekolady słodzonej ksylitolem.
Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 kokosanek, a jedna porcja to ok. 3 kokosanki

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 60 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta kurkumy
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie (…)

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl