fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosanki z kaszy jaglanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99be9bbf-4079-4472-b661-040b4b75f387-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosanki z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy.
  • Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc.
  • Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1 cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • Odstawiamy do zastygnięcia.
  • Warto schłodzić w lodówce.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 kokosanek, a jedna porcja to ok. 3 kokosanki.

Uwagi

Można również użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej lub np. czekolady słodzonej ksylitolem.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich (ok. 60 g)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (14 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 50 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Zebra bananowa

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części Do jednej części dodajemy kako Wszystkie porcje…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >