Kokosanki z kaszy jaglanej
Kokosanki z kaszy jaglanej
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy.
- Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc.
- Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1 cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Odstawiamy do zastygnięcia.
- Warto schłodzić w lodówce.
Rady dietetyka
Z podanej ilości otrzymujemy ok. 10 kokosanek, a jedna porcja to ok. 3 kokosanki.
Uwagi
Można również użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej lub np. czekolady słodzonej ksylitolem.
Autor
Lista składników
- 150 g kaszy jaglanej
- 300 ml mleka roślinnego
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich (ok. 60 g)
- 1 łyżka cukru trzcinowego (14 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
- 1 szczypta kurkumy (1 g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 50 g wiórków kokosowych
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zebra bananowa
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części Do jednej części dodajemy kako Wszystkie porcje…
WIĘCEJ >Ryżanka z truskawkami
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…
WIĘCEJ >Śniadaniowe babeczki bekonowe
Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…
WIĘCEJ >