fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57aa842d-a431-45b8-ae4c-bdfead479458-1

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Przygotowanie

  • Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół
  • Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Kładziemy łososia na patelni
  • Smażymy po 5 min z każdej strony
  • Dodajemy ananasy
  • Smażymy 2 min
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Dodajemy sól, pieprz
  • Wyciskamy cytrynę
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu 

Rady dietetyka

Wybierajmy ryby dziko żyjące w dużych akwenach morskich, np. oceanach. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego niestety akumulują dużą ilość toksycznych substancji dla naszego organizmu (cenna informacja dla osób zatrutych metalami ciężkimi).

Uwagi

Powyżej znajduje się powiązany przepis na podanie łososia z owocami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 200 g świeżego lub wędzonego łososia
  • 4 plastry świeżego ananasa (320 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ¼ cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą

Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…

WIĘCEJ >

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >