fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57aa842d-a431-45b8-ae4c-bdfead479458-1

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Przygotowanie

  • Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół
  • Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Kładziemy łososia na patelni
  • Smażymy po 5 min z każdej strony
  • Dodajemy ananasy
  • Smażymy 2 min
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Dodajemy sól, pieprz
  • Wyciskamy cytrynę
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu 

Rady dietetyka

Wybierajmy ryby dziko żyjące w dużych akwenach morskich, np. oceanach. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego niestety akumulują dużą ilość toksycznych substancji dla naszego organizmu (cenna informacja dla osób zatrutych metalami ciężkimi).

Uwagi

Powyżej znajduje się powiązany przepis na podanie łososia z owocami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 200 g świeżego lub wędzonego łososia
  • 4 plastry świeżego ananasa (320 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ¼ cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…

WIĘCEJ >

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >