Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Przygotowanie
- Filety opłuczemy
- Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy.
- Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut,
- Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty.
- Gęstość sosu regulujemy dodaniem wody (rzadszy) lub dłuższym duszeniem (gęstszy).
- Filety polewamy sosem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Łosoś dziki (świeży) (400 g)
- Sok z pomarańczy (120 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Rozmaryn (świeży) (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owoce morza w warzywnym sosie
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza i mleko kokosowe Dusimy przez kolejne 10 minut, po czym podajemy
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami wieprzowymi
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…
WIĘCEJ >Szparagi z jajkiem w koszulce
Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej, osolonej wodzie Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka…
WIĘCEJ >