Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Przygotowanie
- Filety opłuczemy
- Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy.
- Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut,
- Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty.
- Gęstość sosu regulujemy dodaniem wody (rzadszy) lub dłuższym duszeniem (gęstszy).
- Filety polewamy sosem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by do takiego posiłku dodać porcję warzyw np. w postaci sałatki lub zielonego koktajlu.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie ciekawe propozycje łososia z dodatkami.
Autor
Lista składników
- 2 filety z łososia (400 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 siekane gałązki rozmarynu (16 g)
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy (120 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Placki jabłkowe z sosem malinowym
Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…
WIĘCEJ >Szparagi na miksie sałat
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Kulki wołowe
Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…
WIĘCEJ >