Paleo schabowy w panierce bez jajka
Paleo schabowy w panierce bez jajka
Przygotowanie
- Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą.
- Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa) na bok. Posłużą nam do przygotowania panierki. Gdy będą stłuczone, łatwiej zmiksują się na gładką masę.
- Każdy z pozostałych plastrów posypujemy solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również użyć sproszkowanego czosnku.
- Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszy wysypujemy skrobię z maranty lub tapioki.
- Przygotowujemy miksturę, która zastąpi jajko. W malakserze miksujemy odłożone mięso wraz z mleczkiem kokosowym i wodą. Wykładamy ją na drugi talerz.
- Na trzeci talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
- Każdy kotlet panierujemy w skrobi, „jajecznej” mieszance z mięsa oraz wiórkach kokosowych.
- Na patelni rozgrzewamy dosyć mocno olej kokosowy. Wrzucamy szczyptę skrobi. Jeśli zaskwierczy, możemy zacząć smażyć kotlety.
- Smażymy mięso po około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak cienki jest kotlet i jak bardzo rozgrzany olej) aż uzyskam złoty kolor panierki. Olej kokosowy musimy wymienić co jakiś czas, bo pojedyncze wiórki szybko się przypalają.
- Składniki na tapenadę miksujemy w malakserze i podajemy na kotletach wraz z kleksem śmietany kokosowej.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Wypróbuj nasz równie smaczny przepis na przyrządzenie schabowego.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg schabu bez kości (z tego około 80 g potrzebne jest do panierki)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 3 łyżki skrobi z tapioki lub maranty (30 g)
- 120 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki wody (o temperaturze pokojowej)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Tapenada:
- 160 g oliwek
- 3 gałązki natki bez twardych końców (3 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów
Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >Cukinia zapiekana z boczkiem
Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Jaglanka jabłkowo-gruszkowa
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…
WIĘCEJ >