logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paleo schabowy w panierce bez jajka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2f9d9-cb1c-469d-8293-31b88ed1caaa

Paleo schabowy w panierce bez jajka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2f9d9-cb1c-469d-8293-31b88ed1caaa

Przygotowanie

  • Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą.
  • Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa) na bok. Posłużą nam do przygotowania panierki. Gdy będą stłuczone, łatwiej zmiksują się na gładką masę.
  • Każdy z pozostałych plastrów posypujemy solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również użyć sproszkowanego czosnku.
  • Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszy wysypujemy skrobię z maranty lub tapioki.
  • Przygotowujemy miksturę, która zastąpi jajko. W malakserze miksujemy odłożone mięso wraz z mleczkiem kokosowym i wodą. Wykładamy ją na drugi talerz.
  • Na trzeci talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
  • Każdy kotlet panierujemy w skrobi, „jajecznej” mieszance z mięsa oraz wiórkach kokosowych.
  • Na patelni rozgrzewamy dosyć mocno olej kokosowy. Wrzucamy szczyptę skrobi. Jeśli zaskwierczy, możemy zacząć smażyć kotlety.
  • Smażymy mięso po około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak cienki jest kotlet i jak bardzo rozgrzany olej) aż uzyskam złoty kolor panierki. Olej kokosowy musimy wymienić co jakiś czas, bo pojedyncze wiórki szybko się przypalają.
  • Składniki na tapenadę miksujemy w malakserze i podajemy na kotletach wraz z kleksem śmietany kokosowej.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg schabu bez kości (z tego około 80 g potrzebne jest do panierki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • 3 łyżki skrobi z tapioki lub maranty
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wody (o temperaturze pokojowej)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Tapenada:

  • 160 g oliwek
  • 3 gałązki natki bez twardych końców
  • 1 ząbek czosnku

Potrzebny sprzęt

Malakser, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

Grzyby: Sowy oczyszczamy Jajko wybijamy do głębokiego talerza Solimy, pieprzymy Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą W drugi głęboki talerz wsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Sałata z boczniakami

Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać (…)

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl