fbpx
logo
Szukaj
open close

Paleo schabowy w panierce bez jajka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2f9d9-cb1c-469d-8293-31b88ed1caaa-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Przygotowanie

  • Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą.
  • Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa) na bok. Posłużą nam do przygotowania panierki. Gdy będą stłuczone, łatwiej zmiksują się na gładką masę.
  • Każdy z pozostałych plastrów posypujemy solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również użyć sproszkowanego czosnku.
  • Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszy wysypujemy skrobię z maranty lub tapioki.
  • Przygotowujemy miksturę, która zastąpi jajko. W malakserze miksujemy odłożone mięso wraz z mleczkiem kokosowym i wodą. Wykładamy ją na drugi talerz.
  • Na trzeci talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
  • Każdy kotlet panierujemy w skrobi, „jajecznej” mieszance z mięsa oraz wiórkach kokosowych.
  • Na patelni rozgrzewamy dosyć mocno olej kokosowy. Wrzucamy szczyptę skrobi. Jeśli zaskwierczy, możemy zacząć smażyć kotlety.
  • Smażymy mięso po około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak cienki jest kotlet i jak bardzo rozgrzany olej) aż uzyskam złoty kolor panierki. Olej kokosowy musimy wymienić co jakiś czas, bo pojedyncze wiórki szybko się przypalają.
  • Składniki na tapenadę miksujemy w malakserze i podajemy na kotletach wraz z kleksem śmietany kokosowej.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (500 g)
  • Mleko kokosowe (120 ml)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (30 g)
  • Woda (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Tapenada

  • Oliwki zielone (160 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Malakser, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >