fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paleo schabowy w panierce bez jajka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2f9d9-cb1c-469d-8293-31b88ed1caaa-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Przygotowanie

  • Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą.
  • Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa) na bok. Posłużą nam do przygotowania panierki. Gdy będą stłuczone, łatwiej zmiksują się na gładką masę.
  • Każdy z pozostałych plastrów posypujemy solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również użyć sproszkowanego czosnku.
  • Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszy wysypujemy skrobię z maranty lub tapioki.
  • Przygotowujemy miksturę, która zastąpi jajko. W malakserze miksujemy odłożone mięso wraz z mleczkiem kokosowym i wodą. Wykładamy ją na drugi talerz.
  • Na trzeci talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
  • Każdy kotlet panierujemy w skrobi, „jajecznej” mieszance z mięsa oraz wiórkach kokosowych.
  • Na patelni rozgrzewamy dosyć mocno olej kokosowy. Wrzucamy szczyptę skrobi. Jeśli zaskwierczy, możemy zacząć smażyć kotlety.
  • Smażymy mięso po około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak cienki jest kotlet i jak bardzo rozgrzany olej) aż uzyskam złoty kolor panierki. Olej kokosowy musimy wymienić co jakiś czas, bo pojedyncze wiórki szybko się przypalają.
  • Składniki na tapenadę miksujemy w malakserze i podajemy na kotletach wraz z kleksem śmietany kokosowej.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

Schabowy

  • Wieprzowina schab (500 g)
  • Mleko kokosowe (120 ml)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (30 g)
  • Woda (30 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Tapenada

  • Oliwki zielone (160 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Malakser, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina duszona z kapustą pekińską

Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >