fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paleo schabowy w panierce bez jajka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2f9d9-cb1c-469d-8293-31b88ed1caaa-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Przygotowanie

  • Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą.
  • Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa) na bok. Posłużą nam do przygotowania panierki. Gdy będą stłuczone, łatwiej zmiksują się na gładką masę.
  • Każdy z pozostałych plastrów posypujemy solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również użyć sproszkowanego czosnku.
  • Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszy wysypujemy skrobię z maranty lub tapioki.
  • Przygotowujemy miksturę, która zastąpi jajko. W malakserze miksujemy odłożone mięso wraz z mleczkiem kokosowym i wodą. Wykładamy ją na drugi talerz.
  • Na trzeci talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
  • Każdy kotlet panierujemy w skrobi, „jajecznej” mieszance z mięsa oraz wiórkach kokosowych.
  • Na patelni rozgrzewamy dosyć mocno olej kokosowy. Wrzucamy szczyptę skrobi. Jeśli zaskwierczy, możemy zacząć smażyć kotlety.
  • Smażymy mięso po około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak cienki jest kotlet i jak bardzo rozgrzany olej) aż uzyskam złoty kolor panierki. Olej kokosowy musimy wymienić co jakiś czas, bo pojedyncze wiórki szybko się przypalają.
  • Składniki na tapenadę miksujemy w malakserze i podajemy na kotletach wraz z kleksem śmietany kokosowej.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj nasz równie smaczny przepis na przyrządzenie schabowego.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 0,5 kg schabu bez kości (z tego około 80 g potrzebne jest do panierki)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 łyżki skrobi z tapioki lub maranty (30 g)
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wody (o temperaturze pokojowej)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Tapenada:

  • 160 g oliwek
  • 3 gałązki natki bez twardych końców (3 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Malakser, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >