fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Przygotowanie

  • Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Pomidora kroimy w grubą kostkę
  • Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony)
  • Posolić, popieprzyć
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony
  • Dokładamy cebulę i smażymy 2 min
  • Dorzucamy paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 min

Rady dietetyka

Kalarepę możesz zamienić na brukiew, marchew, seler czy pietruszkę.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (około 160 g)
  • ½ papryki czerwonej (ok. 115 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 pomidor (ok. 170 g)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (ok. 25 g)
  • 1 brukiew lub kalarepa (ok. 300 g)
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…

WIĘCEJ >