fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-3-6

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Przygotowanie

  • Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Pomidora kroimy w grubą kostkę
  • Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony)
  • Posolić, popieprzyć
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony
  • Dokładamy cebulę i smażymy 2 min
  • Dorzucamy paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 min

Rady dietetyka

Kalarepę możesz zamienić na brukiew, marchew, seler czy pietruszkę.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (około 160 g)
  • ½ papryki czerwonej (ok. 115 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 pomidor (ok. 170 g)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (ok. 25 g)
  • 1 brukiew lub kalarepa (ok. 300 g)
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >