Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą
Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą
Przygotowanie
- Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- Pomidora kroimy w grubą kostkę
- Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony)
- Posolić, popieprzyć
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony
- Dokładamy cebulę i smażymy 2 min
- Dorzucamy paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy
- Wlewamy pół szklanki zimnej wody z kranu
- Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 min
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Kalarepa (150 g)
- Woda (100 ml)
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Wieprzowina schab (100 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Duszona brukselka
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)
WIĘCEJ >Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…
WIĘCEJ >Sałatka z ryżu i soczewicy
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >