Kalarepa faszerowana sarną
Kalarepa faszerowana sarną
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa
- Dodajemy cząber i tymianek
- Dodajemy sól i pieprz
- Mieszamy
- Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C
- Kalarepę obieramy ze skóry
- Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy 0,5 cm plaster z góry
- Wydrążamy środek, żeby powstała dziura
- Nakładamy mięso do środka
- Przykrywamy czapeczką
- Układamy na blaszce do pieczenia lub naczynie żaroodporne
- Wkładamy do piekarnika na 20 min
- Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu
- Pomidorki przekrawamy na 4 części i kładziemy na sałacie
- Polewamy sosem
- Wyjmujemy upieczoną kalarepę i kładziemy obok sałaty
Rady dietetyka
Dopasuj składniki do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Zamiast kalarepy paprykę czerwoną, cukinię lub bakłażana.
Sarninę możesz wymienić na inny rodzaj mięsa, taki jaki preferujesz. Dobrze sprawdzi się mięso wieprzowe. Wówczas nie musisz zmieniać przepisu.
Autor
Lista składników
- 2 małe kalarepy (330 g)
- 160 g łopatki z sarny
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 szczypta cząbru (1 g)
- 1 szczypta tymianku (1 g)
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Wieprzowina ze szpinakiem
Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…
WIĘCEJ >Krem ziemniaczany z boczkiem
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…
WIĘCEJ >Naleśniki trzy sery
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >