fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kalarepa faszerowana sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz28-3-3

Kalarepa faszerowana sarną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa
  • Dodajemy cząber i tymianek
  • Dodajemy sól i pieprz
  • Mieszamy
  • Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C
  • Kalarepę obieramy ze skóry
  • Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy 0,5 cm plaster z góry
  • Wydrążamy środek, żeby powstała dziura
  • Nakładamy mięso do środka
  • Przykrywamy czapeczką
  • Układamy na blaszce do pieczenia lub naczynie żaroodporne
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min
  • Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu
  • Pomidorki przekrawamy na 4 części i kładziemy na sałacie
  • Polewamy sosem
  • Wyjmujemy upieczoną kalarepę i kładziemy obok sałaty

Rady dietetyka

Dopasuj składniki do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zamiast kalarepy paprykę czerwoną, cukinię lub bakłażana.

Sarninę możesz wymienić na inny rodzaj mięsa, taki jaki preferujesz. Dobrze sprawdzi się mięso wieprzowe. Wówczas nie musisz zmieniać przepisu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 małe kalarepy (330 g)
  • 160 g łopatki z sarny
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 szczypta cząbru (1 g)
  • 1 szczypta tymianku (1 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >

Koktajl z natką pietruszki i ogórkiem

Myjemy natkę pietruszki, ogórka i jabłko Obieramy banana Umieszczamy wszystkie składniki do blendera i dolewamy szklankę wody Wszystko razem blendujemy

WIĘCEJ >

Łosoś z warzywami

Cukinię i marchewkę kroimy w plasterki Układamy je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu układamy łososia. Całość dusimy 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem

Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)

WIĘCEJ >