Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą
Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę
- Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
- Dodajemy rozmaryn
- Dodajemy pokrojoną gruszkę
- Lekko solimy, pieprzymy
- Mieszamy dokładnie na jednolitą masę
- Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość 2-3 mm
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na środek kurczaka nakładamy farsz
- Zawijamy roladkę (najpierw boki do środka, a później w rulon jakby dywan)
- Roladkę zawijamy w papier do pieczenia (najlepiej taką samą metodą – w roladkę)
- Wkładamy do piekarnika na 30 minut
- W tym czasie obieramy kalarepę i kroimy 0,5 cm plastry
- Rozgrzewamy patelnię grillową z tłuszczem
- Kładziemy kalarepę i dwie ćwiartki gruszki
- Grillujemy po 3 minuty z każdej strony
- Nakładamy warzywa i gruszkę na talerz
- Roladkę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w 4 plastry i układamy na środku talerza
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (200 g)
- Kalarepa (165 g)
- Gruszka (130 g)
- Sarnina łopatka (100 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa krem warzywny
Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy sól i kurkumę Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie Blendujemy
WIĘCEJ >Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami
Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >