fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c162720c3-e8e7-42c5-b27b-aaedd4aa0d6b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę
  • Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn
  • Dodajemy pokrojoną gruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie na jednolitą masę
  • Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość 2-3 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na środek kurczaka nakładamy farsz
  • Zawijamy roladkę (najpierw boki do środka, a później w rulon jakby dywan)
  • Roladkę zawijamy w papier do pieczenia (najlepiej taką samą metodą – w roladkę)
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie obieramy kalarepę i kroimy 0,5 cm plastry
  • Rozgrzewamy patelnię grillową z tłuszczem
  • Kładziemy kalarepę i dwie ćwiartki gruszki
  • Grillujemy po 3 minuty z każdej strony
  • Nakładamy warzywa i gruszkę na talerz
  • Roladkę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w 4 plastry i układamy na środku talerza 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia -zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.

Uwagi

Przy rozbijaniu mięsa tłuczkiem, najwygodniej jest stosować folię spożywczą. Po prostu urywamy kawałek folii, składamy na pół i kładziemy na mięso. Tłuczkiem rozbijamy mięso przez folię. Dzięki temu nic nam nie pryska po ścianach oraz tłuczek nie przykleja się do mięsa przy każdym uderzeniu.

Kurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa, np. indyk, schab. Podobne przepisy znajdują się powyżej w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 100 g sarniny
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 kalarepa (165 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 igieł rozmarynu (ok. 1 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >

Grasica z grillowanymi warzywami

Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >