Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą
Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę
- Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
- Dodajemy rozmaryn
- Dodajemy pokrojoną gruszkę
- Lekko solimy, pieprzymy
- Mieszamy dokładnie na jednolitą masę
- Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość 2-3 mm
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na środek kurczaka nakładamy farsz
- Zawijamy roladkę (najpierw boki do środka, a później w rulon jakby dywan)
- Roladkę zawijamy w papier do pieczenia (najlepiej taką samą metodą – w roladkę)
- Wkładamy do piekarnika na 30 minut
- W tym czasie obieramy kalarepę i kroimy 0,5 cm plastry
- Rozgrzewamy patelnię grillową z tłuszczem
- Kładziemy kalarepę i dwie ćwiartki gruszki
- Grillujemy po 3 minuty z każdej strony
- Nakładamy warzywa i gruszkę na talerz
- Roladkę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w 4 plastry i układamy na środku talerza
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (200 g)
- Kalarepa (165 g)
- Gruszka (130 g)
- Sarnina łopatka (100 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka makaronowa z ogórkiem
Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…
WIĘCEJ >Cielęcina duszona w sosie cytrusowym
Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >