fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c162720c3-e8e7-42c5-b27b-aaedd4aa0d6b-1

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę
  • Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn
  • Dodajemy pokrojoną gruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie na jednolitą masę
  • Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość 2-3 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na środek kurczaka nakładamy farsz
  • Zawijamy roladkę (najpierw boki do środka, a później w rulon jakby dywan)
  • Roladkę zawijamy w papier do pieczenia (najlepiej taką samą metodą – w roladkę)
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie obieramy kalarepę i kroimy 0,5 cm plastry
  • Rozgrzewamy patelnię grillową z tłuszczem
  • Kładziemy kalarepę i dwie ćwiartki gruszki
  • Grillujemy po 3 minuty z każdej strony
  • Nakładamy warzywa i gruszkę na talerz
  • Roladkę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w 4 plastry i układamy na środku talerza 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia -zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.

Uwagi

Przy rozbijaniu mięsa tłuczkiem, najwygodniej jest stosować folię spożywczą. Po prostu urywamy kawałek folii, składamy na pół i kładziemy na mięso. Tłuczkiem rozbijamy mięso przez folię. Dzięki temu nic nam nie pryska po ścianach oraz tłuczek nie przykleja się do mięsa przy każdym uderzeniu.

Kurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa, np. indyk, schab. Podobne przepisy znajdują się powyżej w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 100 g sarniny
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 kalarepa (165 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 igieł rozmarynu (ok. 1 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z warzyw z łososiem (z wywarem kostnym)

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy (…)

WIĘCEJ >

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i (…)

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę (…)

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl