fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c162720c3-e8e7-42c5-b27b-aaedd4aa0d6b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę
  • Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn
  • Dodajemy pokrojoną gruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie na jednolitą masę
  • Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość 2-3 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na środek kurczaka nakładamy farsz
  • Zawijamy roladkę (najpierw boki do środka, a później w rulon jakby dywan)
  • Roladkę zawijamy w papier do pieczenia (najlepiej taką samą metodą – w roladkę)
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie obieramy kalarepę i kroimy 0,5 cm plastry
  • Rozgrzewamy patelnię grillową z tłuszczem
  • Kładziemy kalarepę i dwie ćwiartki gruszki
  • Grillujemy po 3 minuty z każdej strony
  • Nakładamy warzywa i gruszkę na talerz
  • Roladkę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w 4 plastry i układamy na środku talerza 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (200 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Sarnina łopatka (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >