fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c162720c3-e8e7-42c5-b27b-aaedd4aa0d6b-1

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę
  • Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn
  • Dodajemy pokrojoną gruszkę
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Mieszamy dokładnie na jednolitą masę
  • Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość 2-3 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na środek kurczaka nakładamy farsz
  • Zawijamy roladkę (najpierw boki do środka, a później w rulon jakby dywan)
  • Roladkę zawijamy w papier do pieczenia (najlepiej taką samą metodą – w roladkę)
  • Wkładamy do piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie obieramy kalarepę i kroimy 0,5 cm plastry
  • Rozgrzewamy patelnię grillową z tłuszczem
  • Kładziemy kalarepę i dwie ćwiartki gruszki
  • Grillujemy po 3 minuty z każdej strony
  • Nakładamy warzywa i gruszkę na talerz
  • Roladkę wyjmujemy z piekarnika, kroimy w 4 plastry i układamy na środku talerza 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia -zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.

Uwagi

Przy rozbijaniu mięsa tłuczkiem, najwygodniej jest stosować folię spożywczą. Po prostu urywamy kawałek folii, składamy na pół i kładziemy na mięso. Tłuczkiem rozbijamy mięso przez folię. Dzięki temu nic nam nie pryska po ścianach oraz tłuczek nie przykleja się do mięsa przy każdym uderzeniu.

Kurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa, np. indyk, schab. Podobne przepisy znajdują się powyżej w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 100 g sarniny
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 kalarepa (165 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 igieł rozmarynu (ok. 1 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…

WIĘCEJ >

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Kaczka: Nagrzewamy piekarnik Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne) Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy Kaczkę solimy,…

WIĘCEJ >

Pieczone mielone mięso z cukinią

Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >