fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e011138-ac9c-49bf-bcb8-707338e6eb68-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Przygotowanie

  • Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku
  • Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)
  • Dzielimy każdy rodzaj mięsa na 4 części
  • Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
  • Lekko solimy i pieprzymy mięso
  • Nakładamy na środek każdego schabu porcję zmielonej sany i obok porcję zmielonego indyka
  • Zakładamy boki schabu, a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
  • Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w małe kawałki (chyba że były już pokrojone w kostkę)
  • Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 min
  • Dodajemy grzyby
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy startą marchew i zalewamy rosołem
  • Gotujemy 2 min
  • Zalewamy sosem roladki w naczyniu żaroodpornym
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Rady dietetyka

Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
  • 75 g sarniny (z łopatki, karkówki, czy gulaszowego mięsa)
  • 75 g indyka (np. z udźca)
  • 50 g rozmrożonych podgrzybków
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet po włosku

Jajka roztrzepujemy Masę jajeczną doprawiamy do smaku i wylewamy na wcześniej rozgrzaną masłem patelnię Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut aż do momentu ścięcia się białka Na wierzch omleta układamy parmezan, oliwki oraz posypujemy…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >