Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Przygotowanie
- Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku
- Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)
- Dzielimy każdy rodzaj mięsa na 4 części
- Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
- Lekko solimy i pieprzymy mięso
- Nakładamy na środek każdego schabu porcję zmielonej sany i obok porcję zmielonego indyka
- Zakładamy boki schabu, a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
- Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy w małe kawałki (chyba że były już pokrojone w kostkę)
- Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 min
- Dodajemy grzyby
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy startą marchew i zalewamy rosołem
- Gotujemy 2 min
- Zalewamy sosem roladki w naczyniu żaroodpornym
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
Rady dietetyka
Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
- 75 g sarniny (z łopatki, karkówki, czy gulaszowego mięsa)
- 75 g indyka (np. z udźca)
- 50 g rozmrożonych podgrzybków
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >