Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Przygotowanie
- Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku
- Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)
- Dzielimy każdy rodzaj mięsa na 4 części
- Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
- Lekko solimy i pieprzymy mięso
- Nakładamy na środek każdego schabu porcję zmielonej sany i obok porcję zmielonego indyka
- Zakładamy boki schabu, a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
- Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy w małe kawałki (chyba że były już pokrojone w kostkę)
- Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 min
- Dodajemy grzyby
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy startą marchew i zalewamy rosołem
- Gotujemy 2 min
- Zalewamy sosem roladki w naczyniu żaroodpornym
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
Rady dietetyka
Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
- 75 g sarniny (z łopatki, karkówki, czy gulaszowego mięsa)
- 75 g indyka (np. z udźca)
- 50 g rozmrożonych podgrzybków
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet po włosku
Jajka roztrzepujemy Masę jajeczną doprawiamy do smaku i wylewamy na wcześniej rozgrzaną masłem patelnię Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut aż do momentu ścięcia się białka Na wierzch omleta układamy parmezan, oliwki oraz posypujemy…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy AIP
Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….
WIĘCEJ >Jajka zapiekane w awokado
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…
WIĘCEJ >