fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e011138-ac9c-49bf-bcb8-707338e6eb68-1

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Przygotowanie

  • Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku
  • Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)
  • Dzielimy każdy rodzaj mięsa na 4 części
  • Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
  • Lekko solimy i pieprzymy mięso
  • Nakładamy na środek każdego schabu porcję zmielonej sany i obok porcję zmielonego indyka
  • Zakładamy boki schabu, a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
  • Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w małe kawałki (chyba że były już pokrojone w kostkę)
  • Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 min
  • Dodajemy grzyby
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy startą marchew i zalewamy rosołem
  • Gotujemy 2 min
  • Zalewamy sosem roladki w naczyniu żaroodpornym
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

Rady dietetyka

Podczas protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
  • 75 g sarniny (z łopatki, karkówki, czy gulaszowego mięsa)
  • 75 g indyka (np. z udźca)
  • 50 g rozmrożonych podgrzybków
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >