Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
- Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy szpinak, mieszamy
- Dusimy 2 min
- Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
- Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej
- Masę szpinakową nakładamy na rozbity schab, zawijamy brzegi i zwijamy jak dywan – otrzymujemy roladkę
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wlewamy rosół
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 60 min i pieczemy w temp.180 st. C
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Możesz poczytać na temat powyższej diety w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Roladki możemy podać z miksem sałat i warzyw, które są dostępne w danym sezonie. Polewamy go oliwą lub sosem vinaigrette własnej roboty.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
- 250 g rozmrożonego, odcedzonego na sicie szpinaku liściastego
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chorizo z marchewką
Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut
WIĘCEJ >Comber z królika pieczony z warzywami
Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…
WIĘCEJ >Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…
WIĘCEJ >Cukinia z łagodnym z farszem
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki. Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski. Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >