Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
- Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy szpinak, mieszamy
- Dusimy 2 min
- Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
- Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej
- Masę szpinakową nakładamy na rozbity schab, zawijamy brzegi i zwijamy jak dywan – otrzymujemy roladkę
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wlewamy rosół
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 60 min i pieczemy w temp.180 st. C
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu faszerowanego.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (305 g)
- Szpinak mrożony (250 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wytrawny omlet kokosowy
Pastę kokosową rozpuszczamy we wrzątku w małym naczyniu. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy płynną pastę kokosową, ocet jabłkowy i sól. Omlet smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż do ścięcia jajka do preferowanego stopnia. Podajemy z…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Rosół z jajecznymi lanymi kluskami
Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…
WIĘCEJ >Omlet z brokułem
Jajka wybijamy do głębokiego talerza lub miski Solimy Mocno mieszamy widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnię wylewamy masę jajeczną Zmniejszamy…
WIĘCEJ >