fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c988ef1c1-9b12-441d-9aa0-23d2ba1fba55-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy szpinak, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej
  • Masę szpinakową nakładamy na rozbity schab, zawijamy brzegi i zwijamy jak dywan – otrzymujemy roladkę
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Wlewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 60 min i pieczemy w temp.180 st. C

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Możesz poczytać na temat powyższej diety w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Roladki możemy podać z miksem sałat i warzyw, które są dostępne w danym sezonie. Polewamy go oliwą lub sosem vinaigrette własnej roboty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
  • 250 g rozmrożonego, odcedzonego na sicie szpinaku liściastego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z dyni

Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >