fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c988ef1c1-9b12-441d-9aa0-23d2ba1fba55-1

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy szpinak, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej
  • Masę szpinakową nakładamy na rozbity schab, zawijamy brzegi i zwijamy jak dywan – otrzymujemy roladkę
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Wlewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 60 min i pieczemy w temp.180 st. C

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Możesz poczytać na temat powyższej diety w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Roladki możemy podać z miksem sałat i warzyw, które są dostępne w danym sezonie. Polewamy go oliwą lub sosem vinaigrette własnej roboty.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
  • 250 g rozmrożonego, odcedzonego na sicie szpinaku liściastego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >