Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
- Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy szpinak, mieszamy
- Dusimy 2 min
- Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
- Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej
- Masę szpinakową nakładamy na rozbity schab, zawijamy brzegi i zwijamy jak dywan – otrzymujemy roladkę
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Wlewamy rosół
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 60 min i pieczemy w temp.180 st. C
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu faszerowanego.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (305 g)
- Szpinak mrożony (250 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia
W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…
WIĘCEJ >Sum wędzony
Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry
WIĘCEJ >Morele suszone z sarną zapiekane w boczku
Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…
WIĘCEJ >