fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c988ef1c1-9b12-441d-9aa0-23d2ba1fba55-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy szpinak, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej
  • Masę szpinakową nakładamy na rozbity schab, zawijamy brzegi i zwijamy jak dywan – otrzymujemy roladkę
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Wlewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 60 min i pieczemy w temp.180 st. C

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu faszerowanego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (305 g)
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >