fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc7cb52e0-8604-477d-8af1-86ac74d2a57c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Przygotowanie

  • Dynię kroimy w plastry
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po równo boczek i kawałek ogórka
  • Zawijamy brzegi i zwijamy roladki tak jak się zwija dywan
  • Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wody nie wylewamy!)
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Pora kroimy wzdłuż i w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i por, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy 2 min
  • Zalewamy wodą od grzybów
  • Gotujemy minutę
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia z mięsem
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 min
  • Otwieramy piekarnik, dolewamy dwie szklanki zimnej wody
  • Obracamy mięso na druga stronę
  • Pieczemy 45 min
  • Dynię kładziemy na drugie naczynie lub blaszkę do pieczenia, lekko solimy i wkładamy do piekarnika na 25 min (najlepiej zgrać to razem z pieczeniem mięsa)
  • Bataty obieramy, kroimy w kawałki, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, gotujemy 25 min
  • Wyjmujemy mięso i dynię z piekarnika
  • Mięso przekładamy na talerz, połowę sosu wlewamy do blendera lub naczynia w którym będziemy blendować i dodajemy kawałek ugotowanego batata, miksujemy, łączymy sos zmiksowany z niezmiksowanym
  • Nakładamy na talerze bataty, dynię, mięso i polewamy z boku sosem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Boczek powinien być jak najmniej przetworzony – można użyć pieczonego (powiązany przepis).

Uwagi

Grzyby należy moczyć przez 8 godz. w szklance zimnej wody.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
  • 10 plastrów wędzonego boczku (100 g)
  • ½ ogórka kiszonego (30 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 25 g suszonych borowików
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 bataty (ok. 500 g)
  • ¼ obranej i oczyszczonej dyni (280 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >