fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc7cb52e0-8604-477d-8af1-86ac74d2a57c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Przygotowanie

  • Dynię kroimy w plastry
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po równo boczek i kawałek ogórka
  • Zawijamy brzegi i zwijamy roladki tak jak się zwija dywan
  • Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wody nie wylewamy!)
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Pora kroimy wzdłuż i w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i por, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy 2 min
  • Zalewamy wodą od grzybów
  • Gotujemy minutę
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia z mięsem
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 min
  • Otwieramy piekarnik, dolewamy dwie szklanki zimnej wody
  • Obracamy mięso na druga stronę
  • Pieczemy 45 min
  • Dynię kładziemy na drugie naczynie lub blaszkę do pieczenia, lekko solimy i wkładamy do piekarnika na 25 min (najlepiej zgrać to razem z pieczeniem mięsa)
  • Bataty obieramy, kroimy w kawałki, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, gotujemy 25 min
  • Wyjmujemy mięso i dynię z piekarnika
  • Mięso przekładamy na talerz, połowę sosu wlewamy do blendera lub naczynia w którym będziemy blendować i dodajemy kawałek ugotowanego batata, miksujemy, łączymy sos zmiksowany z niezmiksowanym
  • Nakładamy na talerze bataty, dynię, mięso i polewamy z boku sosem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Boczek powinien być jak najmniej przetworzony – można użyć pieczonego (powiązany przepis).

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (600 ml)
  • Batat (460 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
  • Wieprzowina schab (145 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Por (35 g)
  • Ogórek kiszony (30 g)
  • Borowik suszony (25 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą

Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…

WIĘCEJ >

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >