fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc7cb52e0-8604-477d-8af1-86ac74d2a57c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Przygotowanie

  • Dynię kroimy w plastry
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po równo boczek i kawałek ogórka
  • Zawijamy brzegi i zwijamy roladki tak jak się zwija dywan
  • Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wody nie wylewamy!)
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Pora kroimy wzdłuż i w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i por, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy 2 min
  • Zalewamy wodą od grzybów
  • Gotujemy minutę
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia z mięsem
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 min
  • Otwieramy piekarnik, dolewamy dwie szklanki zimnej wody
  • Obracamy mięso na druga stronę
  • Pieczemy 45 min
  • Dynię kładziemy na drugie naczynie lub blaszkę do pieczenia, lekko solimy i wkładamy do piekarnika na 25 min (najlepiej zgrać to razem z pieczeniem mięsa)
  • Bataty obieramy, kroimy w kawałki, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, gotujemy 25 min
  • Wyjmujemy mięso i dynię z piekarnika
  • Mięso przekładamy na talerz, połowę sosu wlewamy do blendera lub naczynia w którym będziemy blendować i dodajemy kawałek ugotowanego batata, miksujemy, łączymy sos zmiksowany z niezmiksowanym
  • Nakładamy na talerze bataty, dynię, mięso i polewamy z boku sosem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Boczek powinien być jak najmniej przetworzony – można użyć pieczonego (powiązany przepis).

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (600 ml)
  • Batat (460 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
  • Wieprzowina schab (145 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Por (35 g)
  • Ogórek kiszony (30 g)
  • Borowik suszony (25 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Owocowy szaszłyk w czekoladzie

Czekoladę połamać i wrzucić do garnka Dodać mleko kokosowe i olej Na małym ogniu podgrzać aż się rozpuści NIE WOLNO zagotować Banana kroimy w plastry Gruszkę kroimy w kostkę Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy i usuwamy okrągły…

WIĘCEJ >

Duszone żeberka z kapustą

Żeberka dokładnie oczyszczamy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy żeberka i zaczynamy smażyć Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy również przyprawy, dolewamy bulion (1/2 ilości) i dusimy przez…

WIĘCEJ >