fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc7cb52e0-8604-477d-8af1-86ac74d2a57c-1

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Przygotowanie

  • Dynię kroimy w plastry
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy po równo boczek i kawałek ogórka
  • Zawijamy brzegi i zwijamy roladki tak jak się zwija dywan
  • Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym
  • Grzyby odcedzamy na sicie (wody nie wylewamy!)
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Pora kroimy wzdłuż i w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i por, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy grzyby, podsmażamy 2 min
  • Zalewamy wodą od grzybów
  • Gotujemy minutę
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia z mięsem
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 min
  • Otwieramy piekarnik, dolewamy dwie szklanki zimnej wody
  • Obracamy mięso na druga stronę
  • Pieczemy 45 min
  • Dynię kładziemy na drugie naczynie lub blaszkę do pieczenia, lekko solimy i wkładamy do piekarnika na 25 min (najlepiej zgrać to razem z pieczeniem mięsa)
  • Bataty obieramy, kroimy w kawałki, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, gotujemy 25 min
  • Wyjmujemy mięso i dynię z piekarnika
  • Mięso przekładamy na talerz, połowę sosu wlewamy do blendera lub naczynia w którym będziemy blendować i dodajemy kawałek ugotowanego batata, miksujemy, łączymy sos zmiksowany z niezmiksowanym
  • Nakładamy na talerze bataty, dynię, mięso i polewamy z boku sosem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Boczek powinien być jak najmniej przetworzony – można użyć pieczonego (powiązany przepis).

Uwagi

Grzyby należy moczyć przez 8 godz. w szklance zimnej wody.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu wieprzowego (każdy po 140 g)
  • 10 plastrów wędzonego boczku (100 g)
  • ½ ogórka kiszonego (30 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 25 g suszonych borowików
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 bataty (ok. 500 g)
  • ¼ obranej i oczyszczonej dyni (280 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni

Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…

WIĘCEJ >