Pieczony surowy boczek z buraczkami
Pieczony surowy boczek z buraczkami
Przygotowanie
Boczek:
- Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części
- Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne
- Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami
- Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie
- Przekładamy mięso na drugą stronę i dodajemy przyprawy
- Naczynie owijamy folią spożywczą
- Wkładamy do lodówki na 24 godz.
- Na drugi dzień włączamy piekarnik na 170 st.C
- Rozgrzewamy dużą patelnię z tłuszczem
- Obsmażamy mięso z każdej strony, na średnim ogniu, tak z 5-8 min, żeby się lekko zrumieniło
- Mięso zawijamy w papier do pieczenia
- Na patelnię po mięsie wlać pół litra zimnej wody, zagotować i wlać do naczynia, w którym będziemy zapiekać i kładziemy zawinięty boczek
- Wkładamy do piekarnika na 1 godzinę i 20 min
- Mięso można wyjąc i od razu kroić albo wyłączyć piekarnik i zostawić na 10 godz. do całkowitego przestudzenia, mięso będzie miękkie i kruche
Buraki:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Na dużej patelni (jak nie ma to w garnku) rozgrzać łyżkę smalcu
- Dodać cebulę, smażyć około 3 min
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- Dodać buraki do cebuli, zmniejszyć ogień
- Dodać sól, pieprz, ocet
- Mieszać/zasmażać około 8- 10 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki powyższej potrawy odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Boczek najlepiej kroi się na zimno – należy go upiec, wystudzić i włożyć do lodówki. Kroimy na następny dzień.
Pokrojone plastry boczku możemy zawinąć w folię i zamrozić. Aby później odgrzać, wystarczy wyjąć kilka godz. wcześniej i odsmażyć pod przykryciem na smalcu lub maśle klarowanym Ghee, dodając ¼ szklanki wody.
Autor
Lista składników
(na 3 porcji boczku)
- 750 g surowego boczku
- 1 łyżeczka majeranku (1,5 g)
- 1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki (1,5 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 3 ząbków świeżego czosnku (15 g)
- 1 łyżeczka smalcu gęsiego (7 g)
Sałatka (na 1 porcje)
- 1 ugotowany lub upieczony burak wielkości pięści (120 g)
- ¼ cebuli (25 g)
- 1¼ łyżki octu jabłkowego (15 ml)
- 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (7 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami
Roladka:· Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…
WIĘCEJ >Babka pomarańczowo – kokosowa
Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…
WIĘCEJ >Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym
Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…
WIĘCEJ >