fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony surowy boczek z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4e04209-01b5-46a8-b4ff-bc61a1670b96-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Przygotowanie

Boczek:

  • Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części
  • Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne
  • Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami
  • Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie
  • Przekładamy mięso na drugą stronę i dodajemy przyprawy
  • Naczynie owijamy folią spożywczą
  • Wkładamy do lodówki na 24 godz.
  • Na drugi dzień włączamy piekarnik na 170 st.C
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z tłuszczem
  • Obsmażamy mięso z każdej strony, na średnim ogniu, tak z 5-8 min, żeby się lekko zrumieniło
  • Mięso zawijamy w papier do pieczenia
  • Na patelnię po mięsie wlać pół litra zimnej wody, zagotować i wlać do naczynia, w którym będziemy zapiekać i kładziemy zawinięty boczek
  • Wkładamy do piekarnika na 1 godzinę i 20 min
  • Mięso można wyjąc i od razu kroić albo wyłączyć piekarnik i zostawić na 10 godz. do całkowitego przestudzenia, mięso będzie miękkie i kruche

Buraki:        

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Na dużej patelni (jak nie ma to w garnku) rozgrzać łyżkę smalcu
  • Dodać cebulę, smażyć około 3 min
  • Ugotowane buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  • Dodać buraki do cebuli, zmniejszyć ogień
  • Dodać sól, pieprz, ocet
  • Mieszać/zasmażać około 8- 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Trudny

Lista składników

Boczek

  • Boczek wieprzowy (surowy) (750 g)
  • Woda (100 ml)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Papryka słodka mielona (4 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Buraki

  • Burak (świeży) (360 g)
  • Cebula (świeża) (75 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (45 ml)
  • Masło klarowane ghee (22 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - duża, Patelnia - mała, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinia z łagodnym z farszem

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki. Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski. Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Zielony omlet

Wszystkie składniki blendujemy. Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

WIĘCEJ >