fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony surowy boczek z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4e04209-01b5-46a8-b4ff-bc61a1670b96-1

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Przygotowanie

Boczek:

  • Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części
  • Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne
  • Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami
  • Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie
  • Przekładamy mięso na drugą stronę i dodajemy przyprawy
  • Naczynie owijamy folią spożywczą
  • Wkładamy do lodówki na 24 godz.
  • Na drugi dzień włączamy piekarnik na 170 st.C
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z tłuszczem
  • Obsmażamy mięso z każdej strony, na średnim ogniu, tak z 5-8 min, żeby się lekko zrumieniło
  • Mięso zawijamy w papier do pieczenia
  • Na patelnię po mięsie wlać pół litra zimnej wody, zagotować i wlać do naczynia, w którym będziemy zapiekać i kładziemy zawinięty boczek
  • Wkładamy do piekarnika na 1 godzinę i 20 min
  • Mięso można wyjąc i od razu kroić albo wyłączyć piekarnik i zostawić na 10 godz. do całkowitego przestudzenia, mięso będzie miękkie i kruche

Buraki:        

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Na dużej patelni (jak nie ma to w garnku) rozgrzać łyżkę smalcu
  • Dodać cebulę, smażyć około 3 min
  • Ugotowane buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  • Dodać buraki do cebuli, zmniejszyć ogień
  • Dodać sól, pieprz, ocet
  • Mieszać/zasmażać około 8- 10 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki powyższej potrawy odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Boczek najlepiej kroi się na zimno – należy go upiec, wystudzić i włożyć do lodówki. Kroimy na następny dzień.

Pokrojone plastry boczku możemy zawinąć w folię i zamrozić. Aby później odgrzać, wystarczy wyjąć kilka godz. wcześniej i odsmażyć pod przykryciem na smalcu lub maśle klarowanym Ghee, dodając ¼ szklanki wody.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

(na 5 porcji boczku)

  • 1,5 kg surowego boczku  
  • 1 łyżka majeranku (3 g)
  • 1 łyżka czerwonej, mielonej papryki (3 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (7 g)

Sałatka (na 1 porcje)

  • 2 ugotowane lub upieczone buraki wielkości pięści (240 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2½ łyżki octu jabłkowego (25 ml)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (7 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia - duża, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata z sowami (kaniami)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i (…)

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą

Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w (…)

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki dyniowe

Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl