logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6e09043a-dd4e-49b1-9514-ea044bd933ec

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6e09043a-dd4e-49b1-9514-ea044bd933ec

Przygotowanie

Ryba:

  • Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też)
  • Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia)
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Połowę czosnku i pomidorków wkładamy do brzucha dorady i dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Resztę czosnku, pomidorów i łyżkę tłuszczu kładziemy na rybie
  • Wyciskamy z góry sok z cytryny
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 min

Topinambur:

  • Wkładamy topinambur do garnka z ciepłą wodą
  • Szorujemy każdą bulwę (choć, to tak naprawdę korzeń ;))
  • Płuczemy po wyszorowaniu
  • Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy
  • Gotujemy 25 min 

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 15 minut
Składniki: 0
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 oczyszczona dorada
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 200 g topinamburu
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze (…)

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl