Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Przygotowanie
Ryba:
- Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też)
- Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia)
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry
- Pomidorki kroimy na połówki
- Połowę czosnku i pomidorków wkładamy do brzucha dorady i dodajemy łyżkę tłuszczu
- Resztę czosnku, pomidorów i łyżkę tłuszczu kładziemy na rybie
- Wyciskamy z góry sok z cytryny
- Przykrywamy pokrywką
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 min
Topinambur:
- Wkładamy topinambur do garnka z ciepłą wodą
- Szorujemy każdą bulwę (choć, to tak naprawdę korzeń ;))
- Płuczemy po wyszorowaniu
- Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy
- Gotujemy 25 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz również przyrządzić doradę w pomarańczach (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 1 oczyszczona dorada (170 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
- 200 g topinamburu
- ½ cytryny (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…
WIĘCEJ >Stek z tuńczyka z marchewką i nori
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…
WIĘCEJ >