fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6e09043a-dd4e-49b1-9514-ea044bd933ec-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Przygotowanie

Ryba:

  • Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też)
  • Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia)
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Połowę czosnku i pomidorków wkładamy do brzucha dorady i dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Resztę czosnku, pomidorów i łyżkę tłuszczu kładziemy na rybie
  • Wyciskamy z góry sok z cytryny
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 min

Topinambur:

  • Wkładamy topinambur do garnka z ciepłą wodą
  • Szorujemy każdą bulwę (choć, to tak naprawdę korzeń ;))
  • Płuczemy po wyszorowaniu
  • Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy
  • Gotujemy 25 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz również przyrządzić doradę w pomarańczach (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 oczyszczona dorada (170 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 200 g topinamburu
  • ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >