fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6e09043a-dd4e-49b1-9514-ea044bd933ec-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Przygotowanie

Ryba:

  • Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też)
  • Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia)
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Połowę czosnku i pomidorków wkładamy do brzucha dorady i dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Resztę czosnku, pomidorów i łyżkę tłuszczu kładziemy na rybie
  • Wyciskamy z góry sok z cytryny
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 min

Topinambur:

  • Wkładamy topinambur do garnka z ciepłą wodą
  • Szorujemy każdą bulwę (choć, to tak naprawdę korzeń ;))
  • Płuczemy po wyszorowaniu
  • Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy
  • Gotujemy 25 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczona dorada

  • Dorada (świeża) (170 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Gotowany topinambur

  • Topinambur bulwa (200 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…

WIĘCEJ >

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe z pieczarkami

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >