Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Przygotowanie
Ryba:
- Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też)
- Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia)
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry
- Pomidorki kroimy na połówki
- Połowę czosnku i pomidorków wkładamy do brzucha dorady i dodajemy łyżkę tłuszczu
- Resztę czosnku, pomidorów i łyżkę tłuszczu kładziemy na rybie
- Wyciskamy z góry sok z cytryny
- Przykrywamy pokrywką
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 min
Topinambur:
- Wkładamy topinambur do garnka z ciepłą wodą
- Szorujemy każdą bulwę (choć, to tak naprawdę korzeń ;))
- Płuczemy po wyszorowaniu
- Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy
- Gotujemy 25 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Pieczona dorada
- Dorada (świeża) (170 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Cytryna (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Gotowany topinambur
- Topinambur bulwa (200 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jogurt kokosowy
Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…
WIĘCEJ >Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi
Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron. Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Imbir kroimy drobno Pocięte warzywa…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z grzybami
Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…
WIĘCEJ >