logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6e09043a-dd4e-49b1-9514-ea044bd933ec

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Przygotowanie

Ryba:

  • Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też)
  • Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia)
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Połowę czosnku i pomidorków wkładamy do brzucha dorady i dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Resztę czosnku, pomidorów i łyżkę tłuszczu kładziemy na rybie
  • Wyciskamy z góry sok z cytryny
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 min

Topinambur:

  • Wkładamy topinambur do garnka z ciepłą wodą
  • Szorujemy każdą bulwę (choć, to tak naprawdę korzeń ;))
  • Płuczemy po wyszorowaniu
  • Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy
  • Gotujemy 25 min 

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 15 minut
Składniki: 0
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 oczyszczona dorada
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 200 g topinamburu
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki (…)

WIĘCEJ >

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy (…)

WIĘCEJ >

Tatar wołowy

Mięso doprawiamy solą, dodajemy oliwę, mieszamy, kładziemy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę i układamy obok mięsa, tak samo kapary.

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl