fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3162daf9-4302-42c7-8d82-071806a3b0be

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Przygotowanie

  • Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę.
  • Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki.
  • Rozgrzać patelnią. Na suchą, gorącą patelnię włożyć piersi skórą w DÓŁ. 
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Tłuszcz który się będzie wytwarzał zebrać nabierką do słoiczka ( albo delikatnie zlewać z patelni, uważając żeby się nie poparzyć). Gdy skóra zacznie złocić się/ brązowieć obrócić piersi na drugą stronę.
  • Dodać cebulę i jabłka. Posolić, popieprzyć, dodać majeranku. Przemieszać, podsmażyć 2-3 minuty. 
  • Wlać szklankę zimnej wody. Przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień. Po 40 minutach podnieść pokrywkę. Zamieszać i dolać 1/4 szklanki wody. Przykryć i gotować jeszcze 40 minut. 
  • W tym czasie: umyć topinambura i włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut, wyjąć z wody i zostawić, żeby lekko przestygł, kroić każdą bulwę na pół, lub na 4 części.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi i smażyć topinambur z każdej strony po 2-3 minuty, zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wrzucić kawałki gruszki i dyni, dodać łyżkę tłuszczu z gęsi, smażyć kilka minut, przykryć pokrywką na 3 minuty.
  • Piersi gęsi wyjąć z patelni, pokroić w plastry, ułożyć na talerz z topinamburem, dynią i gruszkami. Na gęsinę położyć cebulę z jabłkami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się naszą inną propozycją podania piersi z gęsi – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi (ok. 400 g)
  • 2 jabłka (340 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 200 g topinambura
  • 100 g dyni
  • 1 gruszka (130 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki majeranku (16 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka

Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy

WIĘCEJ >