logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-5

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Przygotowanie

  • Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę.
  • Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki.
  • Rozgrzać patelnią. Na suchą, gorącą patelnię włożyć piersi skórą w DÓŁ. 
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Tłuszcz który się będzie wytwarzał zebrać nabierką do słoiczka ( albo delikatnie zlewać z patelni, uważając żeby się nie poparzyć). Gdy skóra zacznie złocić się/ brązowieć obrócić piersi na drugą stronę.
  • Dodać cebulę i jabłka. Posolić, popieprzyć, dodać majeranku. Przemieszać, podsmażyć 2-3 minuty. 
  • Wlać szklankę zimnej wody. Przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień. Po 40 minutach podnieść pokrywkę. Zamieszać i dolać 1/4 szklanki wody. Przykryć i gotować jeszcze 40 minut. 
  • W tym czasie: umyć topinambura i włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut, wyjąć z wody i zostawić, żeby lekko przestygł, kroić każdą bulwę na pół, lub na 4 części.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi i smażyć topinambur z każdej strony po 2-3 minuty, zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wrzucić kawałki gruszki i dyni, dodać łyżkę tłuszczu z gęsi, smażyć kilka minut, przykryć pokrywką na 3 minuty.
  • Piersi gęsi wyjąć z patelni, pokroić w plastry, ułożyć na talerz z topinamburem, dynią i gruszkami. Na gęsinę położyć cebulę z jabłkami.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 200 g topinambura
  • 100 g dyni
  • 1 gruszka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majeranku 

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka (…)

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku (…)

WIĘCEJ >

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka (…)

WIĘCEJ >

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl