fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3162daf9-4302-42c7-8d82-071806a3b0be
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Przygotowanie

  • Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę.
  • Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki.
  • Rozgrzać patelnią. Na suchą, gorącą patelnię włożyć piersi skórą w DÓŁ. 
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Tłuszcz który się będzie wytwarzał zebrać nabierką do słoiczka ( albo delikatnie zlewać z patelni, uważając żeby się nie poparzyć). Gdy skóra zacznie złocić się/ brązowieć obrócić piersi na drugą stronę.
  • Dodać cebulę i jabłka. Posolić, popieprzyć, dodać majeranku. Przemieszać, podsmażyć 2-3 minuty. 
  • Wlać szklankę zimnej wody. Przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień. Po 40 minutach podnieść pokrywkę. Zamieszać i dolać 1/4 szklanki wody. Przykryć i gotować jeszcze 40 minut. 
  • W tym czasie: umyć topinambura i włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut, wyjąć z wody i zostawić, żeby lekko przestygł, kroić każdą bulwę na pół, lub na 4 części.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi i smażyć topinambur z każdej strony po 2-3 minuty, zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wrzucić kawałki gruszki i dyni, dodać łyżkę tłuszczu z gęsi, smażyć kilka minut, przykryć pokrywką na 3 minuty.
  • Piersi gęsi wyjąć z patelni, pokroić w plastry, ułożyć na talerz z topinamburem, dynią i gruszkami. Na gęsinę położyć cebulę z jabłkami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się naszą inną propozycją podania piersi z gęsi – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi (ok. 400 g)
  • 2 jabłka (340 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 200 g topinambura
  • 100 g dyni
  • 1 gruszka (130 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki majeranku (16 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >