logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-5

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-5

Przygotowanie

  • Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę.
  • Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki.
  • Rozgrzać patelnią. Na suchą, gorącą patelnię włożyć piersi skórą w DÓŁ. 
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Tłuszcz który się będzie wytwarzał zebrać nabierką do słoiczka ( albo delikatnie zlewać z patelni, uważając żeby się nie poparzyć). Gdy skóra zacznie złocić się/ brązowieć obrócić piersi na drugą stronę.
  • Dodać cebulę i jabłka. Posolić, popieprzyć, dodać majeranku. Przemieszać, podsmażyć 2-3 minuty. 
  • Wlać szklankę zimnej wody. Przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień. Po 40 minutach podnieść pokrywkę. Zamieszać i dolać 1/4 szklanki wody. Przykryć i gotować jeszcze 40 minut. 
  • W tym czasie: umyć topinambura i włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut, wyjąć z wody i zostawić, żeby lekko przestygł, kroić każdą bulwę na pół, lub na 4 części.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi i smażyć topinambur z każdej strony po 2-3 minuty, zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wrzucić kawałki gruszki i dyni, dodać łyżkę tłuszczu z gęsi, smażyć kilka minut, przykryć pokrywką na 3 minuty.
  • Piersi gęsi wyjąć z patelni, pokroić w plastry, ułożyć na talerz z topinamburem, dynią i gruszkami. Na gęsinę położyć cebulę z jabłkami.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 200 g topinambura
  • 100 g dyni
  • 1 gruszka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majeranku 

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i (…)

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać (…)

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl