fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3162daf9-4302-42c7-8d82-071806a3b0be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Przygotowanie

  • Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę.
  • Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki.
  • Rozgrzać patelnią. Na suchą, gorącą patelnię włożyć piersi skórą w DÓŁ. 
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Tłuszcz który się będzie wytwarzał zebrać nabierką do słoiczka ( albo delikatnie zlewać z patelni, uważając żeby się nie poparzyć). Gdy skóra zacznie złocić się/ brązowieć obrócić piersi na drugą stronę.
  • Dodać cebulę i jabłka. Posolić, popieprzyć, dodać majeranku. Przemieszać, podsmażyć 2-3 minuty. 
  • Wlać szklankę zimnej wody. Przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień. Po 40 minutach podnieść pokrywkę. Zamieszać i dolać 1/4 szklanki wody. Przykryć i gotować jeszcze 40 minut. 
  • W tym czasie: umyć topinambura i włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut, wyjąć z wody i zostawić, żeby lekko przestygł, kroić każdą bulwę na pół, lub na 4 części.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi i smażyć topinambur z każdej strony po 2-3 minuty, zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wrzucić kawałki gruszki i dyni, dodać łyżkę tłuszczu z gęsi, smażyć kilka minut, przykryć pokrywką na 3 minuty.
  • Piersi gęsi wyjąć z patelni, pokroić w plastry, ułożyć na talerz z topinamburem, dynią i gruszkami. Na gęsinę położyć cebulę z jabłkami.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gęsina pierś (380 g)
  • Jabłko (340 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Topinambur bulwa (200 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (100 g)
  • Majeranek suszony (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - głęboka, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >