fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-3-6

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Przygotowanie

  • Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno
  • Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony
  • Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię
  • Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi
  • Ustawiamy minimalny płomień
  • Przykrywamy garnek pokrywką
  • Dusimy przez 2 godz.
  • Co 15 min obracamy mięso na drugą stronę
  • W tak zwanym między czasie gotujemy kasze jaglaną oraz przygotowujemy sałatkę
  • Rozkładamy na talerzu rukolę, roszponkę i sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki kładziemy porcję kaszy, na nią mięso i polewamy tłuszczem, który się wytopił z mięsa

Rady dietetyka

Jeśli cierpisz na chorobę autoimmuniacyjną, możesz nie dodawać pomidorów oraz pieprzu.

Uwagi

Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj wszystkiego po połowie.

Inny przepis na gęś oraz przepis na sos vinaigrette znajdziesz w powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić składniki względem diety na jakiej jesteś.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi (ok. 400 g)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • ½ garści roszponki (ok. 12 g)
  • ½ garści rukoli (ok. 10 g)
  • 2 liście sałaty karbowanej (ok. 20 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka ziemniaczana

Ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Odlać płyn, ale bez wyciskania Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i pora, poddusić. Pod konie dodać szynkę w małych kawałkach Wymieszać wszystko z ziemniakami,…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >