Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Przygotowanie
- Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno
- Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony
- Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię
- Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi
- Ustawiamy minimalny płomień
- Przykrywamy garnek pokrywką
- Dusimy przez 2 godz.
- Co 15 min obracamy mięso na drugą stronę
- W tak zwanym między czasie gotujemy kasze jaglaną oraz przygotowujemy sałatkę
- Rozkładamy na talerzu rukolę, roszponkę i sałatę
- Polewamy sosem vinaigrette
- Obok sałatki kładziemy porcję kaszy, na nią mięso i polewamy tłuszczem, który się wytopił z mięsa
Rady dietetyka
Jeśli cierpisz na chorobę autoimmuniacyjną, możesz nie dodawać pomidorów oraz pieprzu.
Uwagi
Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj wszystkiego po połowie.
Inny przepis na gęś oraz przepis na sos vinaigrette znajdziesz w powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić składniki względem diety na jakiej jesteś.
Autor
Lista składników
- 2 piersi z gęsi (ok. 400 g)
- 100 g kaszy jaglanej
- ½ garści roszponki (ok. 12 g)
- ½ garści rukoli (ok. 10 g)
- 2 liście sałaty karbowanej (ok. 20 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka Dodajemy mięso Zalewamy zimną…
WIĘCEJ >Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…
WIĘCEJ >Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką
Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (a najlepiej na kilka godzin). Na maśle smażymy pokrojoną cienko marchewkę (można do tego użyć…
WIĘCEJ >