fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Przygotowanie

  • Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno
  • Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony
  • Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię
  • Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi
  • Ustawiamy minimalny płomień
  • Przykrywamy garnek pokrywką
  • Dusimy przez 2 godz.
  • Co 15 min obracamy mięso na drugą stronę
  • W tak zwanym między czasie gotujemy kasze jaglaną oraz przygotowujemy sałatkę
  • Rozkładamy na talerzu rukolę, roszponkę i sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki kładziemy porcję kaszy, na nią mięso i polewamy tłuszczem, który się wytopił z mięsa

Rady dietetyka

Jeśli cierpisz na chorobę autoimmuniacyjną, możesz nie dodawać pomidorów oraz pieprzu.

Uwagi

Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj wszystkiego po połowie.

Inny przepis na gęś oraz przepis na sos vinaigrette znajdziesz w powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić składniki względem diety na jakiej jesteś.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi (ok. 400 g)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • ½ garści roszponki (ok. 12 g)
  • ½ garści rukoli (ok. 10 g)
  • 2 liście sałaty karbowanej (ok. 20 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka Dodajemy mięso Zalewamy zimną…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (a najlepiej na kilka godzin). Na maśle smażymy pokrojoną cienko marchewkę (można do tego użyć…

WIĘCEJ >