fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-3-6

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Przygotowanie

  • Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno
  • Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony
  • Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię
  • Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi
  • Ustawiamy minimalny płomień
  • Przykrywamy garnek pokrywką
  • Dusimy przez 2 godz.
  • Co 15 min obracamy mięso na drugą stronę
  • W tak zwanym między czasie gotujemy kasze jaglaną oraz przygotowujemy sałatkę
  • Rozkładamy na talerzu rukolę, roszponkę i sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki kładziemy porcję kaszy, na nią mięso i polewamy tłuszczem, który się wytopił z mięsa

Rady dietetyka

Jeśli cierpisz na chorobę autoimmuniacyjną, możesz nie dodawać pomidorów oraz pieprzu.

Uwagi

Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj wszystkiego po połowie.

Inny przepis na gęś oraz przepis na sos vinaigrette znajdziesz w powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić składniki względem diety na jakiej jesteś.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi (ok. 400 g)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • ½ garści roszponki (ok. 12 g)
  • ½ garści rukoli (ok. 10 g)
  • 2 liście sałaty karbowanej (ok. 20 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…

WIĘCEJ >

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >