Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Przygotowanie
- Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno
- Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony
- Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię
- Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi
- Ustawiamy minimalny płomień
- Przykrywamy garnek pokrywką
- Dusimy przez 2 godz.
- Co 15 min obracamy mięso na drugą stronę
- W tak zwanym między czasie gotujemy kasze jaglaną oraz przygotowujemy sałatkę
- Rozkładamy na talerzu rukolę, roszponkę i sałatę
- Polewamy sosem vinaigrette
- Obok sałatki kładziemy porcję kaszy, na nią mięso i polewamy tłuszczem, który się wytopił z mięsa
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używaj pieprzu czarnego oraz pomidorków koktajlowych.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Do sporządzenia tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.
Autor
Lista składników
- Gęsina pierś (380 g)
- Kasza jaglana (100 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sos vinaigrette (40 g)
- Sałata karbowana (20 g)
- Sałata roszponka (12 g)
- Rukola (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z bekonem, jajami i pomidorem
Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry bekonu i wytapiamy z nich tłuszcz oraz smażymy do momentu, aż staną się chrupiące Do miski przelewamy tłuszcz z bekonu, dolewamy ocet oraz dodajemy przyprawy i mieszamy Pomidora kroimy w ćwiartki…
WIĘCEJ >Szaszłyki z szynki i ananasa
Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >