fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Przygotowanie

  • Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno
  • Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony
  • Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię
  • Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi
  • Ustawiamy minimalny płomień
  • Przykrywamy garnek pokrywką
  • Dusimy przez 2 godz.
  • Co 15 min obracamy mięso na drugą stronę
  • W tak zwanym między czasie gotujemy kasze jaglaną oraz przygotowujemy sałatkę
  • Rozkładamy na talerzu rukolę, roszponkę i sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Obok sałatki kładziemy porcję kaszy, na nią mięso i polewamy tłuszczem, który się wytopił z mięsa

Rady dietetyka

Jeśli cierpisz na chorobę autoimmuniacyjną, możesz nie dodawać pomidorów oraz pieprzu.

Uwagi

Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj wszystkiego po połowie.

Inny przepis na gęś oraz przepis na sos vinaigrette znajdziesz w powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić składniki względem diety na jakiej jesteś.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z gęsi (ok. 400 g)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • ½ garści roszponki (ok. 12 g)
  • ½ garści rukoli (ok. 10 g)
  • 2 liście sałaty karbowanej (ok. 20 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…

WIĘCEJ >

Jaglanka z mlekiem kokosowym

kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, można posypać ulubionymi dodatkami

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >