fbpx
logo
Szukaj
open close

Seler – czego o nim nie wiesz?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
seler

To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.

Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.

Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zalety selera:

  • Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
  • Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
  • Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
  • Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
  • Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.

Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.

Zastosowanie w kuchni

To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.

Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.

Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.

Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.

Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zalety selera:

  • Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
  • Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
  • Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
  • Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
  • Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.

Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.

Zastosowanie w kuchni

To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.

Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.

Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
19 października 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce. Oczywiście nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce…

WIĘCEJ >
awokado, olej z awokado

Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?

Awokado to jedno z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie, choć przez wielu nadal jest zaliczane do grupy warzyw. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat i dlaczego warto po nie sięgać. Bez wątpienia awokado…

WIĘCEJ >

Soplówka jeżowata – naturalne wsparcie dla zdrowia mózgu

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) zdobyła dużą popularność ze względu na swój korzystny wpływ dla zdrowia mózgu. Znana ze swojego unikalnego wyglądu, przypominającego grzywę lwa, jest nie tylko przysmakiem kulinarnym, ale także potężnym suplementem leczniczym. Korzyści…

WIĘCEJ >
suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność. W związku z tym wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie…

WIĘCEJ >