Potrawka bakłażanowo- marchewkowa
Potrawka bakłażanowo- marchewkowa
Przygotowanie
- Rozgrzewamy masło na patelni.
- Podsmażamy pokrojone w paski mięso.
- W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana.
- Warzywa kroimy na drobne kawałki.
- Dorzucamy je na patelnię. Doprawiamy solą.
- Po około 10 minutach danie jest gotowe.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Możesz przygotować podobną, równie smaczną potrawkę z bakłażana – szukaj jej w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ½ bakłażana (120 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 2 łyżki masła (40 g)
- 100 g mięsa wieprzowego z szynki
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Skrzydełka musztardowe
Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowo-daktylowa
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >