Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki smarujemy tłuszczem, a następnie górną część każdej z kokilek owijamy natłuszczonym papierem do pieczenia i zabezpieczamy nicią kuchenną, aby powstał kołnierzyk, który podtrzyma wyrastające ciasto
- Następnie kładziemy kokilki na blachę
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż powstanie gładka masa
- Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mieszankę do czekolady i lekko mieszamy
- Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z czekoladową masą
- Ciasto przelewamy do kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
- Po tym czasie wyciągamy kokilki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycję przyrządzenia sufletów w sposób wytrawny.
Autor
Lista składników
- Jajo białko (120 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Jajo żółtko (80 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brownie pomidorowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…
WIĘCEJ >Ciastka czekoladowo-serowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…
WIĘCEJ >