Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki smarujemy tłuszczem, a następnie górną część każdej z kokilek owijamy natłuszczonym papierem do pieczenia i zabezpieczamy nicią kuchenną, aby powstał kołnierzyk, który podtrzyma wyrastające ciasto
- Następnie kładziemy kokilki na blachę
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż powstanie gładka masa
- Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mieszankę do czekolady i lekko mieszamy
- Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z czekoladową masą
- Ciasto przelewamy do kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
- Po tym czasie wyciągamy kokilki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycję przyrządzenia sufletów w sposób wytrawny.
Autor
Lista składników
- Jajo białko (120 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Jajo żółtko (80 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Potrawka z indykiem i jarmużem
Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…
WIĘCEJ >Gryczanka z jogurtem i jagodami
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy
WIĘCEJ >Halibut z sosem chrzanowo-porowym
Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…
WIĘCEJ >