fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Suflet czekoladowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7353179c-0731-4b90-957f-acf8ba056b8b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Suflet czekoladowy

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem, a następnie górną część każdej z kokilek owijamy natłuszczonym papierem do pieczenia i zabezpieczamy nicią kuchenną, aby powstał kołnierzyk, który podtrzyma wyrastające ciasto
  • Następnie kładziemy kokilki na blachę
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż powstanie gładka masa
  • Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mieszankę do czekolady i lekko mieszamy
  • Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z czekoladową masą
  • Ciasto przelewamy do kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
  • Po tym czasie wyciągamy kokilki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycję przyrządzenia sufletów w sposób wytrawny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo białko (120 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Mikser, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Ciastka czekoladowo-serowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…

WIĘCEJ >