fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Suflety z brokułami i parmezanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0cc6d21-1827-42e9-a7c5-8ee8373bd7b5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Suflety z brokułami i parmezanem

Przygotowanie

  • Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek do dwóch, osobnych misek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • Na patelni roztapiamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Następnie ściągamy patelnię z ognia i cały czas mieszając, powoli dolewamy mleko (powinniśmy otrzymać gładką masę)
  • Patelnię kładziemy z powrotem na ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż masa zgęstnieję)
  • Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową) i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Żółtka ucieramy i dodajemy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy brokuły i mieszamy
  • Białka ubijamy (niezbyt sztywno), dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
  • Powstałą masę przenosimy do kokilek, a kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż suflety urosną i zarumienią się z wierzchu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (204 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Brokuł (120 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Pestki dyni

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Zupa z „gołąbkami”

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę drobno siekamy w paski, dodajemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >