fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Suflety z brokułami i parmezanem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-138
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Suflety z brokułami i parmezanem

Przygotowanie

  • Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek do dwóch, osobnych misek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem
  • Na patelni roztapiamy tłuszcz
  • Dodajemy mąkę i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Następnie ściągamy patelnię z ognia i cały czas mieszając, powoli dolewamy mleko (powinniśmy otrzymać gładką masę)
  • Patelnię kładziemy z powrotem na ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż masa zgęstnieję)
  • Dodajemy przyprawy (gałkę muszkatołową) i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Żółtka ucieramy i dodajemy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy brokuły i mieszamy
  • Białka ubijamy (niezbyt sztywno), dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
  • Powstałą masę przenosimy do kokilek, a kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż suflety urosną i zarumienią się z wierzchu)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem brokułu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (204 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Brokuł (120 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – Angry Birds

Pieczywo kroimy na pół i z jednej połówki wycinamy trójkąt, tak aby powstał pyszczek ptaszka Z szynki wycinamy ogonek ptaszka, a pozostałą szynkę kładziemy na niewyciętą połówkę pieczywa i przykrywamy wyciętą Z papryki wycinamy pasek…

WIĘCEJ >